10 savjeta liječnice: Evo kako ojačati imunitet! I kako temeljito oprati voće i povrće

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Kada zavlada pandemija u svijetu, svaka osoba se zapita kako može spriječiti infekciju i ojačati imunitet

Oglas

VIDEO DANA

Dr. Gordana Ljoljić Dolić, specijalist fizijatar-nutricionist svakodevno dobiva pitanja od svojih pacijenata: “Kako da se hranim u borbi protiv virusa?“ Tako je odlučila napisati tekst za sve vas koji želite živjeti zdravo i sačuvati svoje zdravlje.

Funkcija imunosnog sustava

Imunosni sustav obavlja osnovnu funkciju obrane čovjekova tijela od potencijalnih napadača koji mogu uzrokovati bolest. Kao obrambeni sustav organizma, imunosni sustav prepoznaje razne mikroorganizme (bakterije, viruse, gljivice, parazite) i priprema obranu tijela od tih nepoznatnih “stranih agenasa”.

Kako ojačati imunitet – voda, san, prehrana i fizička aktivnost

Da bismo održali imunosni sustav jakim, moramo živjeti u skladu s prirodom i prije svega imati dovoljan unos kvalitetne vode i hrane, optimalan unos mikronutrijenata (vitamina, minerala, antioksidansa, probiotika…), minimalno osam sati kvalitetnoga sna i redovitu fizičku aktivnost, po mogućnosti u prirodi.

Dr. Ljoljić Dolić napominje da redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imunosne stanice cirkuliraju tijelom. S druge strane, uz fizičku aktivnost tijelo se regenerira osam puta brže.

Voda koju pijemo gradi naše stanice, cirkulira u međustaničnom prostoru i obavlja razmjenu materija. Bez optimalnoga unosa vode, koji ovisi i o godinama života, ali i o tjelesnoj težini, nema dobre detoksikacije, a samim time ni zdravlja.

Preporučuje se da prosječan unos vode bude 8 – 10 čaša ili oko  dvije litre. Ova liječnica i nutricionistica iz BIH naglašava da je važna kvaliteta vode i da je izvorska voda najbolja.

Treba obratiti pažnju na vodu iz slavine, koja dolazi u naše stanove, točnije kakve su cijevi kroz koje ta voda protječe. Često voda iz cijevi u starim zgradama može imati povećanu količinu bakra ili arsena, koji loše utječu na ljudsko zdravlje.

Kvalitetna voda je ionizirana alkalna voda koja alkalizira tijelo i daje antioksidativne učinke. Optimalan pH vode koju trebamo piti iznosi 8,5. Voda se pije sat vremena prije jela i sat vremena nakon jela. Ne treba piti vodu tijekom jela jer ona razrjeđuje probavne sokove, mijenja Ph u želucu i crijevima te dolazi do loše probave i loše resorpcije, što za posljedicu može dovesti do opstipacije i loše probave.

Kako ojačati imunitet – 10 savjeta

Ovo su preporuke dr. Ljoljić Dolić kada je u pitanju prehrana koja će pomoći u jačanju imuniteta:

1. Smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinirane šećere (slatkiše, čokolade, torte…). Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadit ćete se koliko ćete često pronaći u sastavu šećer na proizvodima za koje niste ni pomišljali da mogu imati šećer u svom sastavu.

2. Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuju se tri porcije povrća (dva svježa obroka u salatama i jedno kuhano termički obrađeno povrće) te dvije porcije voća. Jedite zeleno povrće barem dva puta dnevno (špinat, blitvu, brokulu, kelj, kupus, rukolu, matovilac) jer zeleno se povrće ubraja u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta.

Zeleno je povrće bogato vitaminima A, C, E i K , kao i mineralima poput kalija, magnezija, željeza, cinka i drugih. Redovito perite sve voće i povrće sodom bikarbonom kako biste smanjili unos pesticida i herbicida putem hrane u organizam.

Recept za uklanjanje pesticida i herbicida: jedna žlica soka od limuna, dvije žlice sode bikarbone (bez aluminija) i dva decilitra vode. Potopiti voće i/ili povrće da odstoji 30 minuta u ovoj otopini, zatim isprati ih, osušiti i staviti u hladnjak.

3. Povećajte unos zdravih masti, koje su odgovorne za zdrav hormonski sustav i krvne žile. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, orašasto voće (orah, badem, lješnjak…), lanene sjemenke, avokado… Izbjegavajte transmasti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje ili kukuruza, koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu.

4. Juhu od kostiju konzumirajte barem dva puta tjedno. Juha predstavlja najbolji izvor kolagena, a kolagen je protein koji je važan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Kada se kolagen razloži, formira se želatina koja je važna u borbi protiv alergija i osjetljivosti crijevnoga trakta na alergene. Želatina u juhi sadrži dodatne aminokiseline koje imaju “antiaging” učinke i djeluju snažno na jačanje imunosnoga sustava.

5. Kada jedete hranu, bitno je da dovoljan broj puta prožvačete svaki zalogaj hrane kako bi se ta hrana što bolje probavila u gastrointestinalnome traktu. Preporuka je svaki zalogaj prožvakati barem 30 puta. Na taj se način hrana natopi s dovoljno digestivnih enzima koji olakšavaju probavu i nema nadutosti u trbuhu.

6. Pijte zeleni čaj, čaj od metvice ili kantariona. Zeleni čaj pomaže bržem sagorijevanju masti i bogat je antiksidantima koji jačaju imunosni sustav i poboljšavaju probavu.

7. Jedite bijeli luk jer u bijelom luku postoji više od 80 aktivnih supstancija koje jačaju imunitet i brane ga od neprijatelja. Jedna od tih supstancija jest alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Bijeli luk djeluje protiv gljivičnih infekcija i smatra se prirodnim antibiotikom u borbi protiv bakterija.

8. Jedite redovito i ne preskačite obroke. Najbitnije je da imate tri glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke kao što su majčina dušica, ružmarin, origano, korijandar i menta, a od začina kurkumu, cimet, curry, papar, đumbir, kim i dr.

9. Koristite hranu bogatu probioticima. Sve najnovije svjetske studije govore o ulozi crijevne flore u obrani tijela. Najbolji je izvor probiotika fermentirano povrće kao što je kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, kozji jogurt…

10. Unesite optimalno vitamin D u svoje tijelo. Jeste li znali da 80 posto populacije na našem prostoru ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem tijelu koji sam sebe stvara i uza sve to je i hormon. Vitamin D važan je za više od 400 procesa koji se događaju u našem tijelu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlijezde, autoimunih bolesti, reumatoloških bolesti itd.

Namirnice koje su bogate vitaminom D jesu: riba, jaja, gljive, žitarice, jetra, sirevi i riblje ulje. Neophodno je sunčanje barem 30 minuta dnevno (lice, dekolte, ruke i noge) kako biste aktivirali dovoljnu količinu vitamina D u tijelu. Naravno, sunčanje je moguće ljeti, ali zato je u zimskome razdoblju opravdan unos suplemenata vitamina D. Optimalna dnevna doza vitamina D ovisi o uzrastu i zdravstvenom stanju osobe.

Kako ojačati imunitet – dodatan i jako važan savjet

11.  Izbjegavajte stres jer stres utječe na naš hormonski sustav, koji diktira rad našega imunosnog sustava. Vježbajte pilates, jogu i meditaciju, jer ove tehnike oslobađaju naše tijelo od stresa.

Autorica teksta dr. Gordana Ljoljić Dolić, specijalist fizijatar – nutricionist, odgovara besplatno na sva vaša pitanja koja imate u vezi s jačanjem imuniteta i savjeta o zdravoj prehrani. Kontaktirajte je na telefonski broj 066/942-620.

Exit mobile version