PRIKAZIVAT ĆE SE 23 FILMA

Idući tjedan počinje 5. History Film Festival u riječkom Art-kinu

Idi na originalni članak

‘’Da bismo razumjeli sadašnjost, moramo razumijeti povijest. No, ona se interpretira. Interpretacija povijesti može biti drama, triler, melodrama, tragedija, vestern ili komedija. Sve to ima History Film Festival.’’ – Vinko Brešan

Oglas

Peto izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 14. do 18. rujna 2021. Dvadeset i tri filma iz službenog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojime ove godine predsjeda cijenjeni hrvatski filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, tri će filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru.

Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.

Priče ovogodišnjih filmova vode nas od užasa Korejskog rata, napetosti Hladnoga rata, krvavih političkih i vojnih igara oko Afganistana i Iraka, pojave ISIL-a do rasnih sukoba i globalističkih pojava. Gledajući te filmove produbit ćete svoja saznanja, pojasniti ljude i događaje obavijene medijskim zastorima te na koncu spoznati uzroke i posljedice njihovih pojava.

Dio ovogodišnjeg natjecateljskog programa donosi i priče o poznatim ljudima kojima smo se više ili manje divili, voljeli ih gledati, slušati i čitati, a sada će nam autori tih filmova rasvijetliti njihove osobnosti i živote. Legendarni Louis Armstrong, kultni sarajevski bend Indexi, glumci Louis de Funès i Oleg Vidov, redatelj Elia Kazan, književnica Toni Morrison i mnogi drugi podsjetit će Vas na njihove pjesme i ostvarenja kojima smo se divili, ali i otkriti brojne dosad nepoznate i skrivene detalje iz njihovih života.

Posebni programi

Film i Domovinski rat

Jedan od najznačajnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda i države – Domovinski rat – ove godine obilježava 30. godišnjicu svoga početka. Tim povodom će se u sklopu 5. HFF-a, 15. i 16. rujna održati revija s čak 18  dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata. Filmovi će se prikazivati javno na Pavlinskom trgu u Rijeci na velikom LCD ekranu (dimenzija 7 x 3 metra). Dvodnevno prikazivanje odabranih filmskih ostvarenja Riječanima i njihovim gostima će omogućiti da se podsjete ili upoznaju s brojnim događajima i junacima toga perioda iz bliske nam prošlosti, na dane prkosa, slave, zanosa i pobjede.

Film i željeznica

History Film Festival svoje peto izdanje posvećuje Europskoj godini željeznice. Program posvećen željeznicama i vlakovima kao simbolima povezivanja ljudi i kultura, te našeg zajedničkog europskog nasljeđa uključuje bogat filmski program, razgovore s gostujućim autorima te predavanje cijenjenog hrvatskog filmologa i povjesničara Silvestra Milete o povijesnim ispreplitanjima filma i željeznice. Program pod nazivom Film i željeznica održat će se 16. i 17. rujna u Carskoj čekaonici povijesnog ”Štacijona” u Matuljima te nas povesti na putovanje kroz zamišljene (filmske) i stvarne krajolike. U sklopu ovog programa u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejem i galerijom Kortil osmišljena je izložba pod nazivom Putovanje kroz vozne redove. Izložba koja će nas provesti kroz hrvatsku željezničku baštinu bit će postavljena u galeriji Kortil (Strossmayerova 1, Rijeka) od 07. do 18. rujna 2021. godine.

Inkluzivno kino

INKLUZIVNO KINO je program prilagođavanja filmova za osobe s oštećenjima sluha i/ili vida kojega Istra film provodi od 2019. godine. Svoju premijeru Inkluzivno kino imalo je na 3. History Film Festivalu projekcijom filma Ljubav su krumpiri.

U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, prvi prilagođen film ovogodišnjeg Inkluzivnog kina je dokumentarac hrvatskog redatelja Branka Schmidta Demo. Film je dio službenog natjecateljskog programa 5. History Film Festivala, a u njemu će osobe s oštećenjima sluha i/ili vida moći uživati zajedno sa svim ostalim gledateljima.

Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja, lišeni prava na informacije i kulturu. Iako je najčešći razlog koji se spominje nedostatak financijskih sredstava, zapravo najveću kočnicu u tom procesu predstavlja nedostatak svijesti o tome da svi, bez razlike, imaju jednaka prava na informiranje i na kulturu.

Prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter. Naime, u današnjem svijetu film je postao neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značaja.

Program Inkluzivno kino ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, HAVC-a i Primorsko-goranske županije.

Molimo Vas da svoje ulaznice za projekcije u Art-kinu rezervirate na vrijeme e-mailom na adresu ulaznice@art-kino.org ili telefonom na broj 051/323261. Cijena dnevne ulaznice je 25 kuna.

Exit mobile version