U ČETVRTAK

U riječkom Zajcu će se izvesti kultna Nušićeva “Gospođa ministarka” posvećena našoj glumici Biljani Lovre

Idi na originalni članak

Izvedba kultne Nušićeve „Gospođe ministarke“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, uspješnice riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u četvrtak 24. listopada 2024. u 19.30 sati bit će, prema želji glumačkog ansambla, posvećena njihovoj preminuloj kolegici Biljani Lovre koja je činila glumački postav predstave. 

Oglas

Koliko joj je značila prisutnost i podrška Biljane Lovre, i kolegijalna i ljudska, dok je pripremala naslovnu ulogu, istaknula je nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak: „Naše partnerstvo na sceni bilo je lijepo i kreativno…Koliko si mi samo pomogla kao moja tetka Savka u „Ministarki“, u sufliranju za vrijeme proba, u garderobi, kao i na gostovanjima! Nikada ti to neću zaboraviti.“ 

Za izvedbe „Gospođe ministarke“ uvijek vlada veliko zanimanje publike koja u njoj prepoznaje bezvremensku aktualnost. Priča o supruzi političara koja mora gotovo preko noći usvojiti obrasce ponašanja i način života „visokog društva“, nakon što joj suprug postane ministar u vladi, postala je gotovo sinonim za nagli uspon na društvenoj ljestvici. Jednako tako, ime Branislava Nušića sinonim je za smijeh u kazalištu, kao i za nepogrešivo seciranje provincijalnog mentaliteta i opće malograđanštine pomiješane s balkanskim šarmom i bogatstvom jezika kojim opisuje komiku naših života. Taj malograđanski, provincijalni duh, žilav i prilagodljiv svakom vremenu, snažan i u naše doba, u riječkoj predstavi upečatljivo je predstavljen na vizualnom i glazbenom planu, a raskrinkan i poražen u raskošnoj glumačkoj igri.

Uz Oliveru Baljak, koja je ulogom Živke Popović obilježila 40 godina umjetničkog rada, u predstavi glume: Dražen Mikulić (Ujka Vasa), Jasmin Mekić (Čeda), Ivana Bruck (Dara), Jelena Lopatić (Raka), Tanja Smoje (Anka), Mario Jovev (Nikaragua), Edi Ćelić (Ninković), Aleksandra Stojaković Olenjuk (Nata), Ivan Raffaelli (Pera Pisar), Sabina Salamon (Tetka Savka), Anton Plešić (Sima Popović), Petar Baljak (Dječak iz ministarstva) te Deni Sanković i Tino Trkulja (Žandari).

Scenografiju potpisuje Stefan Katunar, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, glazbu je izabrala Tatjana Mandić Rigonat, a aranžmane i adaptaciju glazbe napravio Zoran Majstorović. Svjetlo potpisuje Predrag Potočnjak, scenski pokret Noemi Dessardo a za scenski govor zadužena je bila  prof. Ljiljana Mrkić Popović.
Predstava je ponovno na programu i u četvrtak 31. listopada također u 19.30 sati.

Exit mobile version