NACIONALNI STOŽER

Danas u Hrvatskoj 92 oboljelih od korona virusa! Proširuje se obveza nošenja maski!

Idi na originalni članak
Photo: Damir Krajac / CROPIX / POOL

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata 92 novooboljelih od koronavirusa, preminulih danas nema, rekla je na početku konferencije Maja Grba Bujević.

Oglas

“Današnja brojka je veća nego jučer, ali nemamo novih žarišta”, rekao je Krunoslav Capak te dodao kako  novozaraženi dolaze s vjenčanja i samostana u Đakovu. Slučajevi iz Karlovca vezani su uz jednu obitelj.

Damir Trut najavio je da je nošenje maski sad obvezno i za zaposlenike trgovačkih društava i institucija koji rade sa strankama, kao i za djelatnike uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama.

Capak je pojasnio da je riječ o preporuci koja je postala obveza. “Odnosi se na pošte, banke, svugdje gdje su šalteri. Maske se moraju nositi svugdje gdje građani dolaze u bliski kontakt, gdje stoje u redu”, rekao je.

Komentirao je najave ministra Beroša koji je rekao da će PCR testovi postati jeftiniji. “Cijena je na PCR uređajima bila dogovorena za druge virusne pretrage pa je dogovorena cijena od 200 eura. Svi koji sad rade testove spremni su razgovarati o novoj cijeni”, rekao je Capak.

Upitan o tome hoće li se škole otvoriti na jesen ili će se nastaviti s online nastavom, Capak je odgovorio da je o tome još prerano govoriti.

“Imamo u vidu tu situaciju, ljeto će brzo proći i početkom 9. mjeseca trebat će donijeti i tu odluku, a ona će se donijeti ovisno o epidemiološkoj situaciji i u dogovoru s resornim ministarstvom i mogućnosti školi za novim modelima. Iz iskustava drugih zemalja koje su škole otvorile prije nas možemo reći da se nije dogodilo ništa loše”, rekao je Capak.

Alemka Markotić kazala je da prevladava dojam da su simptomi novozaraženih sada nešto blaži te dodala kako imamo i bolesnike mlađe dobi, ali da su istraživanja još u tijeku.

“Trebamo biti svjesni da podaci o starosti upozoravaju da i mlađi mogu oboljeti. Imamo pet ili šest mlađih osoba te jedna osobu od 16 godina koja je zaražena. Oni su potencijalni kandidati za respirator”, rekla je Markotić.

Capak je još jednom ponovio da nisu očekivali ovako žestoki odgovor virusa, ali vjeruje da će nove mjere smanjiti broj novooboljelih.

“Naši modeli pokazuju da će nam brojke sada padati, obzirom da smo uveli ove mjere”, rekao je.

Vijesti.hr

Exit mobile version