UDOMITE CRNE ČUPAVCE

1. listopada – Međunarodni Dan crnih pasa: Pomozimo Blekiju i Igoru da pronađu svoj zauvijek dom

Idi na originalni članak
Foto: Facebook (Azil za pse "Društvo za zaštitu životinja Rijeka")

Danas, 1. listopada, obilježavamo Dan crnih pasa – poseban datum posvećen podizanju svijesti o crnim psima koji često ostaju neprimijećeni i zanemareni u azilima i skloništima diljem svijeta

Oglas

Crni psi već godinama nose stigmu, a mnoge povijesne predrasude i praznovjerja igraju svoju ulogu u njihovom nepravednom tretmanu. Nažalost, zbog tih predrasuda i dalje su manje udomljavani u usporedbi s psima drugih boja, a njihova tamna dlaka često ih čini manje uočljivima u skloništima.

Skloništa i udruge za zaštitu životinja diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, koriste ovaj dan da bi podsjetili kako su crni psi jednako divni, vjerni i puni ljubavi kao i svi drugi. Posebno je važno naglasiti da boja dlake nikako ne utječe na njihov karakter, pa stoga crni psi zaslužuju jednaku priliku da pronađu svoj zauvijek dom.

Riječki azil u akciji: Predstavljeni Bleki i Igor

U riječkom Azilu za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka danas su posvetili nekoliko objava na Facebooku kako bi skrenuli pažnju na ovu temu.

Posebno su istaknuli dva crna psa, Blekija i Igora, koji su već neko vrijeme u azilu i jedva čekaju da pronađu svoj novi dom. Bleki i Igor su crni lajavci puni energije i ljubavi, no nažalost, statistika nije na njihovoj strani. Kao crni psi, imaju manju šansu da budu udomljeni od svojih svjetlijih prijatelja, iako su jednako razigrani, odani i puni karaktera.

Zašto su crni psi zanemareni?

Fenomen poznat kao “Black Dog Syndrome” odnosi se na sklonost potencijalnih udomitelja da izbjegavaju crne pse zbog niza faktora. Među njima su neutemeljene predrasude koje ih povezuju s lošom srećom, praznovjerja iz prošlosti, pa čak i vjerovanje da su crni psi manje fotogenični.

Iako su ovo samo mitovi, oni ipak utječu na to da crni psi duže čekaju u skloništima na svoj dom, često mjesecima ili čak godinama.

Kako možemo pomoći?

Ako razmišljate o udomljavanju psa, razmotrite mogućnost da pružite dom crnom psu. Oni su, kao i svi drugi psi, predivni prijatelji koji će vas nagraditi bezuvjetnom ljubavlju. Također, širenje svijesti o ovoj problematici, dijeljenje objava azila, poput onih iz riječkog azila, te volontiranje u skloništima mogu puno značiti.

Danas je idealan dan da se osvrnemo na predrasude koje okružuju crne pse i pružimo im šansu za sretniji život.

Bleki i Igor, kao i mnogi drugi crni psi, čekaju na svoju obitelj – možda baš vas!

Exit mobile version