EVO NA KOJE NALČINE

Božićnice, Uskrsnice, gradski prijevoz… Evo kako Grad Rijeka pomaže umirovljenicima!

Idi na originalni članak

Grad Rijeka nastoji kroz Socijalni program i niz programa i projekata pružiti podršku umirovljenicima s najnižim mirovinama, ali i spriječiti isključivanje iz društvenih tokova osoba starije životne dobi.

Oglas

U okviru Socijalnog programa Grada Rijeke starijim građanima, koji se temeljem niskih prihoda i ne posjedovanja imovine koju mogu iznajmiti ili otuđiti smatraju socijalno ugroženim građanima, omogućuje se ostvarivanje sljedećih pomoći:

  1. Mjesečna novčana pomoć za svakodnevne životne troškove umirovljenicima s mirovinom nižom od 305 eura (uračunava se i zaštitni dodatak) i prihodima kućanstva nižima od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva (cenzus za samca 485 eura, dvočlano kućanstvo 725 eura, tročlano kućanstvo 875 eura, četveročlano kućanstvo 1.015 eura, brojnija kućanstva + 150 eura za svakoga dodatnog člana). Visina novčane potpore ovisi o strukturi kućanstva u kojem umirovljenik živi i visini njegove mirovine. Umirovljenik koji živi sam ostvaruje pravo na novčanu potporu u visini razlike između iznosa mirovine i iznosa od 305 eura (najmanji iznos pomoći je 40 eura), a umirovljenik koji živi u višečlanom kućanstvu ostvaruje pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 40 eura (iznos pomoći/potpore određuje se svake godine zaključkom gradonačelnika Grada Rijeke). Pomoć stiže redovito na bankovni tekući ili zaštićeni račun umirovljenika svakoga mjeseca punih godinu dana, nakon čega se pomoć može ponovno zatražiti.
  2. Povoljniji gradski prijevoz na linijama javnoga gradskog prijevoza na svim zonama (godišnja karta) za osobe starije od 65 godina čija je mjesečna mirovina niža od 265,45 eura (korisnik plaća 9,29 eura, dok preostali dio troška podmiruje Grad Rijeka).
  3. Povoljniji gradski prijevoz na linijama javnoga gradskog prijevoza unutar 1.  zone (mjesečna karta) za osobe mlađe od 65 godina koje imaju status umirovljenika i članovi su kućanstva koje su korisnici zajamčene minimalne naknade  ili kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva (cenzus za samca 485 eura, dvočlano kućanstvo 725 eura, tročlano kućanstvo 875 eura, četveročlano kućanstvo 1.015 eura, brojnija kućanstva + 150 eura za svakoga dodatnog člana) ili su korisnici nacionalne naknade za starije osobe.  Ističemo da samo jedan nezaposlen ili radno neaktivan (ne uključujući učenike srednje škole i studente i osobe koje prema drugim uvjetima ostvaruju pravo na podmirenje troškova prijevoza) član kućanstva može ostvariti pravo na podmirenje javnoga gradskog prijevoza.
  4. Božićnica za umirovljenike – za jednokratnu novčanu potporu povodom božićno-novogodišnjih blagdana osigurano je 200.000,00 eura.
  5. Uskrsnica za umirovljenike – jednokratna novčana potpora povodom uskrsnih blagdana isplaćena je za 573 umirovljenika i 176 starijih osoba bez osobnog prihoda za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 29.960,00 eura.

Uz to, umirovljenici koriste i druge oblike pomoći iz socijalnog programa, a najviše pomoć za podmirenje troškova stanovanja (voda, odvoz komunalnog otpada, centralno grijanje, plin, najamnina). Koriste po potrebi i pravo na naknadu usluge pomoći i njege u kući, na prehranu u pučkoj kuhinji, na naknadu troškova smještaja i liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, te specijalni prijevoz za osobe s invaliditetom.

Već dugi niz godina provode se programi s ciljem sprječavanja socijalne isključenosti

Nadalje, sa ciljem sprječavanja socijalne isključenosti, Grad Rijeka podupire rad 16 klubova  za umirovljenike i starije osobe. Prvi klub otvoren je 2003. godine, a sada ih imamo u mnogim dijelovima grada kako bi bili dostupni čim većem broju umirovljenika i starijih osoba. To su svojevrsni dnevni boravci osoba starije životne dobi, u kojima se sastaju s vršnjacima, mogu pročitati dnevni tisak, pogledati TV, pristupiti internetu, igrati društvene igre (šah, tombola, karte i sl.), napisati članak za specijalizirani web portal penzici.hr, ali i naučiti nešto novo na predavanjima i radionicama. Osim toga, svaki klub nudi određene posebne programe, ovisno o interesu svojih članova (rekreacija, likovni programi, zbor i sl.). Svaki klub ima (geronto)domaćicu koja za članove priprema tople i hladne napitke po povoljnoj cijeni i brine se za čistoću prostorija i kućni red. Klubovi imaju ukupno oko tri tisuće članova koji participiraju u klupskim aktivnostima. Za rad klubova godišnje se izdvaja 115.000,00 eura.

Starijim osobama u Rijeci dostupan je i obrazovni program “Sveučilište za 3. dob” koji provodi Sveučilište u Rijeci uz pomoć sveučilišnih profesora od kojih su neki i sami u mirovini, a koji se financira iznosom od 4.000,00 eura.

Od 2004. godine Matica umirovljenika grada Rijeke uz financijsku pomoć Grada omogućuje korištenje usluge organizirane prehrane (ručka) po znatno povoljnijoj cijeni od tržišne za umirovljenike koji nisu u mogućnosti svakodnevno pripremati topli obrok za same sebe i čija mirovina iznosi do 475,00 eura mjesečno. Radi se uglavnom o samcima i dvočlanim staračkim kućanstvima, bolesnim i nemoćnim osobama, često u teškim socijalnim prilikama. Godišnje ovu uslugu koristi oko 70 umirovljenika, a u financijskom planu je za ovu namjenu osigurano 40.000,00 eura.

U svrhu unapređenja kvalitete života osoba starije životne dobi, Grad Rijeka, Rijeka sport i Matica umirovljenika članovima udruge omogućavaju korištenje Bazena Kantrida za potrebe rekreativnih programa starijih osoba, i to bez plaćanja naknade za termine korištenja. Grad Rijeka razvija projekt  Riječke šetnice, te  provodi Kampanju Rijeka u kretanju. Umirovljenici se mogu uključiti i u program Vježbanjem i pravilnom prehranom protiv dijabetesa i osteoporoze koji provodi Medicinski fakultet u Rijeci, te u projekt „Vježbajmo jogu u svakodnevnom životu za “Zdravi grad” koji provodi udruga „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka. Tematska grupa za Zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“ provodi niz aktivnosti namijenjenih poboljšanju kvalitete života i zaštiti zdravlja osoba starije životne dobi – npr. projekt zdravstvenog opismenjavanja „Edukacijom do boljeg zdravlja u starijoj dobi.

Ukupno se na godišnjoj razini izdvaja preko 1.000.000,00 eura koja su namijenjena našim starijim sugrađanima, najviše na aktivnostima novčane pomoći za umirovljenike, pomoći za umirovljenike povodom blagdana, te podmirenje troškova stanovanja.

Exit mobile version