BUDITE OPREZNI

Crijevne viroze, salmonela, korona… Riječkim područjem haraju razne zaraze; Covid je postao dio svakodnevice!

Idi na originalni članak

U Primorsko-goranskoj županiji trenutno se bilježi sedamdesetak zaraženih osoban od to više ne izaziva paniku kao nekada. Korona je postala dio svakodnevice, a s njom se, kako kažu stručnjaci, naučilo živjeti.

Oglas

Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ-a, ističe da je zabilježen lagani porast oboljelih posljednjih mjesec dana, no to je uobičajeno za ovaj period godine. Podvarijanta omikrona uzrokuje blaže simptome, poput temperature, kihanja i curenja nosa, zbog čega je teško razlikovati koronu od drugih viroza bez testiranja, prenosi Kanal Ri.

Dobra vijest je da više nema karantene za zaražene – preporučuje se ostanak kod kuće pet dana, kao i kod bilo koje druge respiratorne infekcije. Druženja i masovna okupljanja su i dalje dopuštena, uz oprez.

Ljetni period donio je i povećanje crijevnih viroza, koje su često zamjenjivane sa salmonelom. Petaros Šuran objašnjava da su simptomi salmonele intenzivniji, ali situacija se stabilizirala nakon što su poduzete pojačane mjere dezinfekcije i čišćenja. Epidemija salmonele, koja je izbila u jednom hotelu, sada je pod kontrolom.

Na dijelu plaže u Ičićima i dalje je na snazi zabrana kupanja zbog prisutnosti bakterije Ešerihije koli. Rezultati ispitivanja pokazali su smanjenje onečišćenja, a sanitarni čvor, koji je vjerojatno uzrok problema, stavljen je van funkcije. Ipak, zabrana će ostati na snazi dok se situacija potpuno ne stabilizira.

Exit mobile version