SVEČANOST ODRŽANA U MALINSKOJ

Galerija |Čuvari Jadrana PGŽ slave 25 godina vrijednog rada u slučaju iznenadnog onečišćenja mora

Idi na originalni članak

Županijski operativni centar Primorsko-goranska županije obilježio je 25 godina rada i djelovanja pri iznenadnim onečišćenjima na moru. Na svečanosti održanoj u prostoru Interpretacijskog centra maritimne baštine – DUBoak u Malinskoj na Krku, dodjelom priznanja dosadašnjim djelatnicima i suradnicima te simulacijskim vježbama obilježen je ovaj vrijedan jubilej za čiji se početak uzima dan donošenja Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora od strane Županijske skupštine davne 1999. godine.

Oglas

Brojne goste, pročelnike Primorsko-goranske, ali i Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije, ravnatelje Županijskih lučkih uprava PGŽ, načelnike i gradonačelnike, lučke kapetane, predstavnike Županijskih operativnih centara susjednih županija i druge uvažene sudionike, uvodno je pozdravio načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Antun Kraljić.

U ime Primorsko-goranske županije, čestitkama se pridružio i zamjenik župana Vojko Braut naglasivši važnost suradnje svih članica ovog operativnog centrakoji sudjeluje u predviđanju, sprečavanju, ograničavanju i sanaciji onečišćenja mora. „Sudjelujući na nekim akcijama i sam sam spoznao koliko je to odgovoran i stresan posao te da svi dionici u sustavu moraju jako dobro surađivati. Hvala vam i čestitam na 25. godišnjici rada“, rekao je zamjenik Braut.

Zapovjednik ŽOC-a, Darko Glažar, istaknuo je da Županijski operativni centar PGŽ redovito provodi vježbe kojim testira spremnost sustava, organizira akcije čišćenja teško pristupačnih plaža i obale i pritom posebnu pozornost pridaje sudjelovanju mladih. Podsjetio je na neka od značajnijih zagađenja u kojima je ŽOC uspješno intervenirao.

„To je bilo nekoliko nasukavanja brodova u kvarnerskom akvatoriju, zatim jedno zapaljenje broda. Udar broda u riječkom lukobranu, ali i industrijska zagađenja koja su došla s kopna, poput propuštanja ulja ili izljeva mazuta u more. ŽOC raspolaže s tri broda čistača, zajednički ga financiraju Primorsko-goranska županija i Ministarstvo mora, po potrebi može se nabaviti i dodatna oprema“, naveo je Glažar.

Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kapetan Siniša Orlić prenio je pozdrave resornog ministra Olega Butkovića naglasivši da je sustav zaštite od onečišćenja mora osobito važan za Republiku Hrvatsku, posebno za zaštitu njezinog najvrjednijeg, ali i najosjetljivijeg sustava, Jadranskog mora, njegove obale i otoka.

Uslijedio je najsvečaniji dio programa, dodjela priznanja koji je resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić uručila kapetanu Glažaru, a zahvalu za doprinos ŽOC-u primili su i dosadašnji zapovjednik Goran Jurić, njegovi zamjenici, Jasmina Brkljača i Damir Štimac te tajnik Zdravko Lisac kao i suradnici u provedbi Plana intervencija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite te tvrtke Dezinsekcija d.o.o., IND EKO d.o.o. i Jadranski pomorski servis d.o.o.

Sudionicima je prezentirana i table top vježba simulacije onečišćenja mora u Riječkom zaljevu, a u akvatoriju ispred samog Centra odvijala se pokazna vježba u kojoj su sudjelovali brod Sv. Vid Lučke kapetanije Rijeka, plovila Dezinsekcije, plovila civilne zaštite i policije te plovila IND EKO-a, koja je prikazala i dio opreme na raspolaganju za moguće intervencije.

Ovaj poseban trenutak, sudionici su ovjekovječili i milenijskom fotografijom, a cijeli program glazbenim nastupima obogatili su Vivien Galetta i Voljen Grbac.

Exit mobile version