TITOV GALEB

Video |(E) MOJ GALEBE… Bio je minopolagač, školski brod, a u njemu su Tito i Jovanka imali svoje sobe: Sada će dobiti novi sjaj

Idi na originalni članak

Titov Galeb trebao je postati glavno naslijeđe Rijeke kao europske prijestolnice kulture, ali obnova kasni

Oglas

Nekad je Galebom šetala svjetska elita, a već dvije i pol godine obnavlja se u Kraljevici. Tito i Jovanka tu su imali svako svoju kabinu, kupaonicu i radnu sobu, izvještava Maja Brkljača za RTL.

“Nalazimo se znači u kabini koja je u ptičjem javoru, namještaj u toj kabini je bio jasen, dok Jovankina kabina je bila cijela od jasena, a namještaj je u ptičjem javoru”, rekao je projektant i nadzornik za restaurirani dio broda Marko Franković.

Uređuje se jahta sa sedam paluba dulja od stotinu metara. Demontirana je i obnavlja se cijela unutrašnjost.

“Mi smo to počeli prošle godine u 7. mjesecu sa unutrašnjosti broda, s namještajem još ranije, tako da evo mi smo pri kraju, mi samo čekamo montažu”, kazala je restauratorica Stela Hrabar.

Vratit će se kupaonski namještaj i mozaik pločice, stari prozori i stakla već su tu, ali još ima posla. Kilometri kabela i cijevi moraju se sakriti od očiju javnosti, baš kao i nadzorne kamere.

“Pravilo nam je da svaka kabina ima svoju kameru na ovoj šetnoj palubi, govorimo o cirka 30-ak kamera šta je zapravo viši standard nego što se zapravo postavlja u bankama”, rekao je Franković.

Brod je imao viši standard socijalizma. Bez velikog luksuza, ali sa svime što treba gostima i posadi, od stomatološke ordinacije, brijačnice do pekarnice. Sve će se tu i vratiti.

Titov hologram

Ovdje se ulazi u radnu sobu Josipa Broza Tita, pod prozorom je nekada stajao i opet će stajati njegov radni stol, a ideja je da se u muzeju jednoga dana on ovdje pojavi kao hologram. Bit će tu restoran i hotel, na krmi kino, ali veći dio broda bit će muzej. Tako će se moći obići samo srce broda, strojarnica stara 84 godine.

“Gdje je u izvornom obliku sačuvan Fiatov motor koji je ustvari pokretao brod, vidimo tu različite uređaje da tako kažem koji će sigurno biti i predmetom proučavanja”, rekla je ravnateljica Direkcije za zaštitu kulturnih dobara Grada Rijeke, Vesna Linić.

Brod ima antikorozivni premaz, u finalu će biti svijetlo siv kao nekad! Uskoro će ga obići gradski vijećnici koji su digli buru zbog još tri milijuna kuna potrebna za obnovu. U Gradu tvrde da je taj novac u proračunu predviđen i izglasan pa tu nema ničeg spornog. Ne kriju finalni trošak.

“73 milijuna kuna ovog trenutka. Prvotni plan je bio oko 5 milijuna eura, znači pričamo o 2014. -2015. godini kad su pripremljene dokumentacije za EU fondove”, rekao je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Otad je brod rapidno propadao, a s njim i planiran trošak i rok obnove u 2020-oj. U Gradu tvrde da će Galeb do kraja ove godine biti uređen i kao atrakcija usidren u riječkoj luci, izvještava Maja Brkljača za RTL.

Exit mobile version