EKSKLUZIVNA ANKETA: Je li nakon 17 godina došao kraj Obersnelovoj vladavini u Rijeci?

Idi na originalni članak

Uoči lokalnih izbora u svibnju nastavljamo s objavljivanjem rezultata ekskluzivne RTL ankete koju je za nas pripremila agencija Promocija plus

Oglas

SDP-ov Vojko Obersnel u borbi je za čak šesti mandat. Otkrivamo može li ga itko ozbiljno ugroziti.

Potpora mu je značajno slabija u odnosu na prošle lokalne izbore. Obersnel je prvi odabir za nešto više od 30 posto ispitanika, ali prije četiri godine za njega je glasovala gotovo polovina svih koji su izišli na birališta. Sljedeći je Hrvoje Burić, s upola manjom potporom: i na prošlim izborima osvojio je slično, ali kao HDZ-ov kandidat. Sada je nezavisni jer je lani napustio HDZ, čiji je novi izbor Kristijan Staničić, a on je – treći izbor ispitanika.

Nešto manje postotke osvajaju HSS-ov Marinko Koljanin, kao i kandidati HNS-a i Liste za Rijeku. HNS je inače na prošlim izborima podržavao Obersnela, a sad su inzistirali na svom kandidatu.

A da se u drugom krugu sučele Burić i Obersnel, što je bio slučaj 2013., SDP-ov kandidat bolje bi prošao, ali riječ je o maloj razlici; tu su i neodlučni koji bi mogli presuditi. U ovom dvoboju, zanimljivo, više HNS-ovaca bira Burića nego Obersnela.

Mogući dvoboj SDP-ova i HDZ-ova kandidata također ide u korist Obersnelu, ali gotovo petina birača još ne zna koga bi u ovakvom izboru zaokružili.

Kako bi prema ovom istraživanju izgledalo gradsko vijeće?

Koalicija oko SDP-a najbolje stoji, ali većinu nema nitko. Iako je lista SDP-ove koalicije odabir trećine birača, ovo je značajan pad potpore u odnosu na prošle lokalne izbore kada su osvojili 45 posto.

Kao i u slučaju gradonačelnika, HNS ide odvojeno, ali vidjet ćemo uskoro, samostalno su tek nadomak praga. HDZ-ova lista u gotovo je istoj situaciji kao 2013., a ŽIVI ZID i Akcija mladih ulaze u igru sa značajnih 9 posto.

Zanimljivo da lista Hrvoja Burića osvaja trostruko manje nego sam Burić kao kandidat. Tu je i spomenuti HNS, ali i MOST i stranka Pametno.

Čini se da će SDP i partneri tradicionalno imati najveću šansu za sastavljanje većine, ali nakon 17 godina Obersnel ne može biti potpuno siguran u još jedan gradonačelnički mandat.
Damira Gregoret

Exit mobile version