MIRNI PROSVJED

FOTO Na Jadranskom trgu prosvjed kontra zvijezde na neboderu, oglasila se i Armada

Idi na originalni članak
Riportal

S Mosta hrvatskih branitelja danas kasno poslijepodne krenula je grupa građana u brzinski organizirani mirni prosvjed protiv Spomenika crvenoj Rijeci (odnosno oslobođenju Rijeke) koji je danas, u obliku zvijezde, postavljen na vrh Riječkog nebodera u sklopu projekta EPK Rijeka 2020

Oglas

U povorci je sudjelovalo nekoliko stotina prosvjednika – bili su tu veterani Domovinskog rata, majke i supruge i članovi obitelji poginulih branitelja te pripadnici Armade.

Prosvjednici su prošli Korzom pjevajući domoljubne, ali oni mlađi, uglavnom pripadnici Armade, i pogrdne pjesme kojima je meta uglavnom bio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Moglo se čuti i “Gazi gazi, crvene”, “Ovo je Rijeka” i drugi “kontra” slogani.

Prosvjed je predvečer nastavljen na Jadranskom trgu.

Prosvjednici smatraju da ovakvoj umjetničkoj intervenciji u ovome trenutku povijesti Rijeke ovdje nije mjesto.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Povezani VIDEO:

Predsjednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić ponudio je obrazloženje prosvjeda za NL:

“Organizirali smo spontano okupljanje protiv ovog rugla u gradu Rijeci, zvijezde petokrake, simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od ’45. naovamo. Ta zvijezda je jako puno zla napravila. Dovoljno se sjetiti Domovinskog rata i Vukovara, Škabrnje, ubijenih ljudi, zapaljenih crkvi, sela i gradova.”, kazao je.

Svoje nezadovoljstvo umjetničkom instalacijom na vrhu Riječkog nebodera danas poslijepodne objavom na svom službenom profilu izrazila je i Armada.

Podsjetimo,  danas je u sklopu programa Europske prijestolnice kulture postavljena umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

“Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. rujna, na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija.”, istakli su Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture uz napomenu kako je instalacija sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći.

Predviđeno je da skulptura na Riječkom neboderu bude postavljena do 4. listopada 2020. godine.

Na društvenim mrežama može se pročitati kako nezadovoljnici pripremaju veći i organiziraniji prosvjed u Rijeci 26. rujna.

Exit mobile version