(FOTO, VIDEO) Opatijski brodomaketar Roland Vlahović nastavlja nizati svjetske uspjehe

Idi na originalni članak

Opatijac Roland Vlahović s tri zlata i jednim srebrom vratio se iz Rumunjske sa Svjetskog natjecanja u brodomaketarstvu

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Samo dan nakon žetve medalja na svjetskom prvenstvu, Roland Vlahović je prionuo novom izazovu. Strpljivo slaže djeliće nove makete starog ratnog ruskog broda.

„To je ljubav i nekakvo dokazivanje samom sebi, drugima da od jednog prvenstva do drugog završiš brod i s njim pobijediš šta kod moje konkurencije prosječno rade 3 do 4 godine, a ima nekih i po 7, 8 koji rade jedan brod, a ja ga gledam napravit u godinu dana”, priča Vlahović.

Na svjetskom natjecanju u konkurenciji je bilo više od 200 modela. Za svoje četiri makete koje je izrađivao 50 tisuća sati, dobio je tri zlata i srebro. Najdraža mu je maketa s 30 tisuća dijelova.

„Tu se prikazuje brod u izgradnji, mora se vidjet svaki njegov konstrukcijski dio, znači svi elementi moraju bit točno napravljeni po nacrtima koje je jako teško nabavit“, objašnjava.

Ne čudi da je zlato dobio i za maketu na kojoj je svaki djelić doveden do savršenstva. Zlato je dobio i za L amarante, a pravila dozvoljavaju nadogradnju za novo natjecanje. Sada kreće izrada jarbola i jedara. Ovakve makete imaju kupce, ali ne kod nas. Cijene idu do 80 tisuća eura.

„Prodao sam neke moje makete, iskreno sad mi je žao“, tvrdi Vlahović. Za Titanica je dobio srebro. U maketarstvo se zaljubio kao osnovnoškolac, a kroz godine je osvojio više od tristo medalja.

„Cilj mi je nekako, Italija, Francuska, sve ove naše bliže zemlje da postanem jedan od najboljih maketara“, objašnjava Vlahović.

Za Svjetsko prvenstvo 2020. u Rijeci jedan je brod već spreman. Ostala iznenađenja još ne otkriva, ali, kaže, bit će spreman!

Vještina Rolanda Vlahovića

Na Svjetskom natjecanju brodomaketara održanom od 1. do 9. rujna u Galati, u Rumunjskoj, Roland Vlahović predstavljao je Republiku Hrvatsku s četiri makete. Svaka je maketa osvojila odličje, od čega su tri zlatna, što uključuje i apsolutno najbolju maketu natjecanja u kategoriji C3A, makete brodova u izgradnji, za HMN Pegasus.

Na natjecanju je sudjelovalo 90 brodomaketara, a osim Vlahovića, koji je predstavljao Republiku Hrvatsku, sudjelovale su reprezentacije Rumunjske, Kine, Italije, Bugarske, Kazahstana, Rusije, Bjelorusije, Češke, Ukrajine, Francuske, Poljske, Njemačke i Nizozemske, s 214 maketa u svim natjecateljskim kategorijama.

U takvoj konkurenciji Vlahović, osim za HSM Pegasus, osvojio je zlatna odličja s maketama HMS Alert s 96 bodova u kategoriji C3A i L’Amaranthe s 95.33 boda u kategoriji C3D, a s maketom RMS Titanica i 93 boda osvojio je srebrno odličje u kategoriji C6.

S našim najuspješnijim brodomaketarom na Svjetskom natjecanju su bili predstavnici Hrvatskog saveza brodomaketara predsjednik Mladen Mitić i tajnik Nikola Budimir.

Mitić je na natjecanju sudjelovao kao međunarodni sudac, dok je Budimir asistirao u suđenju iskusnijim kolegama te je time zadovoljio uvjete da postane međunarodni sudac za makete brodova.

Hrvatski savez brodomaketara u Rijeku dovodi Svjetsko natjecanje brodomaketara 2020. godine

No, tijekom svog sudjelovanja u Rumunjskoj imali su još jednu važnu ulogu – predati kandidaturu Hrvatskog saveza brodomaketara za organizaciju sljedećeg Svjetskog natjecanja.

I kandidatura je prihvaćena! 2020. godine najbolji brodomaketari na svijetu stižu u Rijeku. To je rezultat višegodišnjeg nastojanja Hrvatskog saveza brodomaketara da po treći put dovede najbolje makete brodova u Republiku Hrvatsku.

Podsjećamo, 2006. godine Svjetsko se natjecanje održalo u Dubrovniku, a 2012. u Rijeci.

Odlazak hrvatske reprezentacije brodomaketara u Rumunjsku podržali su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Općina Lovran.

Exit mobile version