PRIJETI IM PROPAST

Video |(FOTO, VIDEO) U Rijeci održana prosvjedna vožnja autobusnih prijevoznika “Pet do podne”!

Idi na originalni članak
Foto: Riportal.hr

Prijevoznici i inicijativa Glas poduzetnika traži moratorij na leasing za one koji se bave povremenim prijevozom

Oglas

Rijeka je jedan od osam hrvatskih gradova u kojem je danas na inicijativu Povremenog prijevoza putnika održan mirni prosvjed pod nazivom “Pet do podne”.

Riječ je o prosvjednoj vožnji autobusima i drugim vozilima koja se koriste putem leasinga. Prosvjedna vožnja u Rijeci simbolično je počela u 11,55 sati, u “Pet do podne”.

Koorodinator riječkog prosvjeda Đino Lukšić istakao je kako je u prosvjedu sudjelovala 21 tvrtka s 28 vozila, što autobusa, minibuseva, kombija…

Povorka vozila krenula je s Jelačićevog trga dalje Adamićevom ulicom prema Žabici, odakle su se vozila ulicom Riva vratila na Jelačićev trg.

Desetak vozila potom je parkirano na trgu, a medijima je izjavu o teškoj situaciji u kojoj su se prijevoznici našli dao koorodinator riječkog prosvjeda Đino Lukšić

Slične protestne vožnje su u prethodnim tjednima organizirali i prijevoznici u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim državama.

Podsjetimo, Udruga Glas Poduzetnika u srijedu je u ime charter tvrtki, tvrtki za povremeni prijevoz, rent-a-car tvrtki i putničkih agencija predložila Hanfi i leasing kućama moratorij na leasinge do 18 mjeseci po modelu 6+3+3+3+3, napominjući da su neke djelatnosti na rubu propasti zbog koronakrize i troškova leasinga.

Kako ističu u svom priopćenju, neke djelatnosti svoje funkcioniranje baziraju primarno na korištenju opreme, ponajviše vozila i plovila, financiranih putem leasinga. Te djelatnosti uključuju tvrtke za povremeni prijevoz putnika, charter plovila, taxi brod tvrtke, rent-a-car tvrtke i putničke agencije, koje će zbog upitne turističke sezone imati nikakve ili vrlo male prihode ove godine.

“Nemojte misliti da se ovdje radi o malom segmentu poslovanja. U povremenom prijevozu postoji 1.200 licenci u unutarnjem i oko 800 u međunarodnom prijevozu, to je oko 20.000 zaposlenih i 15.000 vozila, kombija i autobusa, od kojih je minimalno 30 posto na leasingu”, kazao Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika.

Foto: Riportal.hr

Foto: Mateo Levak/Riportal.hr

Exit mobile version