(FOTOGALERIJA) DIVLJANJE VANDALA U CENTRU RIJEKE: Kome su smetale fotografije s Korza, Trsata, rive, Molo longa…?!

Idi na originalni članak
Foto: Riječanin

Vandalizam u Rijeci sve više uzima maha, na meti su i sve neočekivaniji objekti – poput sada izložbe fotografija na Korzu – a sustav penalizacije očigledno ne odvraća vandale u dovoljnoj mjeri od njihovih rušilačkih ideja i akcija

Oglas

Nepoznat netko, ili više njih, noćas je na riječkom Korzu uništio postav izložbe fotografija na nosačima prekoputa Filodrammatice. Uništenje je nepovratno, jer su izlošci nekim oštrim predmetom najprije probijeni a potom i djelomično izrezani, tako da je izložba danas ujutro nalikovala ruglu a ne ukrasu grada.

Riječ je o izložbi nazvanoj „Ritam grada“ koju je na Korzu postavio Huawei u svrhu promocije svog novog prestižnog proizvoda, a učinila su to dva umjetnička fotografa (Roberto Pavić i Filip Grižinčić) snimajući estetizirane modne fotografije street fashion stila na riječkom Korzu, u Kružnoj ulici, na rivi, Molo longu, Trsatskoj gradini, riječkoj tržnici te na drugim atraktivnim turističkim lokacijama. Scene su fotografirane u Rijeci tijekom razdoblja od 24 sata, a fotografije su postavljene na 15 samostojećih panoa.

Tim je ovaj neshvatljiiv čin još bizarniji – kakvom umu su smetale estetizirane fotografije snimljene na toliko obožavanim riječkim lokacijama? Jesu li to napravili doista (nečime pomućeni) Riječani ili netko izvana? Puno je pitanja a odgovora zasad malo, no za nadati se da će policija obaviti svoj posao i možda u svrhu otkrivanja počinitelja ovoga vandalskog čina pregledati i snimke nadzornih kamera obližnjih institucija.

Nažalost, ne možemo reći da je ovo izdvojeni slučaj vandalizma u Rijeci. Svjedoci smo oštećivanja gradske imovine gotovo na dnevnoj bazi, od potpunog uništavanja autobusnih čekaonica na gradskim i prigradkim linijama do uništavanja u tek obnovljenim i posebno opremljenim parkovima (Mlaka).

Nije neopravdano, dapače posve je razumljivo danas biti frustriran koječime, od loših obiteljskih odnosa preko škole i posla do svakodnevne teške bitke za egzistencijalni opstanak, no ako bi baš svatko od nas, građana ovoga grada, svoje frustracije izražavao na ovako bezumne i rušilačke načine, Rijeka bi se vrlo brzo pretvorila u razrušeni grad.

Posebno je pitanje cijena svega ovoga. Svaku štetu, pa tako i ovu, netko će nakraju morati podmiriti, a puno previše puta to podmirivanje ide iz naše zajedničke (gradske, županijske, državne…) blagajne u koju ulažemo svi mi zajedno kroz poreze i razne druge stavke.

Nažalost, u brizi za zajedničku imovinu, moramo to priznati, nismo dosegli civilizacijske norme nekih zemalja kojima se divimo po tom pitanju (Skandinavske zemlje, Austrija…) no možda bi pomogao sustavniji (video)nadzor i oštrija penalizacija ovakvih izgreda.

Jer, poznavajući navade jednoga dijela naših građana, normalno ponašanje moći će se utjerati jedino oštrijim novčanim kažnjavanjem ovakvih izgreda. Pa bi netko, pretpostavka je, u tom slučaju malo dulje razmislio o tome isplati li mu se izrezati umjetničku fotografiju u glavnoj ulici grada ili počiniti neki sličan vandalski čin.

Izložba na Korzu trebala bi trajati dva tjedna, a nadamo se da će uništeni eksponati biti zamijenjeni cijelima.

Foto: Riječanin

Exit mobile version