ČESTITAMO

Imenovani članovi Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca iz redova osnivača

Idi na originalni članak

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović imenovao je za članove Kazališnog vijeća tri člana koji će u tom vijeću zastupati Grad Rijeku kao osnivača ove ustanove. Riječ je o dekanu Filozofskog fakulteta u Rijeci dr.sc. Aleksandru Mijatoviću koji je i do sada bio član Kazališnog vijeća, zagrebačkoj glumici rođenoj u Rijeci Nini Violić i magistru prava, odvjetniku iz Rijeke, Kristianu Čarapiću.

Oglas

Dr. sc. Aleksandar Mijatović rođen je 1977. godine. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci završio je diplomski studij Hrvatskog jezika i književnosti 2002. godine i stekao akademski naziv profesora hrvatskoga jezika i književnosti. Na poslijediplomskom studiju Književnost i društveno-humanistički kontekst doktorirao je 2009. godine i stekao titulu doktora humanističkih znanosti, znanstveno polje filologija, grana teorija i povijest književnosti. Od 2015. godine je gostujući profesor i mentor na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je Odbora za statutarna pitanja Sveučilišta u Rijeci. Od 2021. godine obnaša dužnost dekana Filozofskog fakulteta u Rijeci. U proteklom mandatu bio je predsjednik Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca.

Nina Violić, glumica, scenaristica i redateljica, rođena je u Rijeci 1972. godine, diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1994. godine, nacionalna je prvakinja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U svojoj karijeri odigrala je oko stotinjak uloga u kazalištu i na filmu. Napisala je i režirala dva kratka i jedan dugometražni film. Za svoj rad primila je brojne nagrade u zemlji inozemstvu. Od 1995. do 2007. u stalnom angažmanu je u Teatru ITD gdje glumi u gotovo svim repertoarnim predstavama. Godine 2022. je režirala svoj prvi dugometražni film “Baci se na pod”. Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni film na 15. Festivalu mediteranskog filma u Splitu.

Kristian Čarapić rođen je 1991. godine. Zvanje magistra prava (mag. iur) stekao je 2014. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Od 2018. godine radi kao odvjetnik na poslovima koji uključuju izrade i davanje pravnih savjeta i mišljenja, sastavljanje tužbi, žalbi, prigovora, podnesaka, ugovora, dopisa, zahtjeva, izjava, kaznenih prijava i drugih isprava kao i razmatranje spisa, pribavu isprava te zastupanja i obranu na ročištima pred sudovima i tijelima u svim vrstama postupaka. Organizator je i suorganizator brojnih tribina, projekata i manifestacija. Od 2021. godine član je Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Mandat dosadašnjim članovima Kazališnog vijeća trajao je od 28. siječnja 2020., kada je održana konstituirajuća sjednica Kazališnog vijeća, i istekao je u subotu, 27. siječnja 2024. godine, izuzev gospodinu Branku Mijiću koji je podnio ostavku na mjesto člana KV-a 15. siječnja 2024. godine.

S obzirom na istek mandata, gradonačelnik Grada Rijeke danas je donio spomenutu Odluku te se ujedno i zahvaljuje dosadašnjim članovima iz redova osnivača na suradnji s Gradom Rijekom u ovom tijelu. Zahvaljuje se također i ostalim članovima na dosadašnjem radu u Kazališnom vijeću.

Podsjetimo, sukladno Zakonu o kazalištima, kazališno vijeće ima pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje osnivač. Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca ima pet članova. Zakonom je također propisano da u slučaju kada je osnivač kazališta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, članove kazališnog vijeća u ime osnivača imenuje i razrješuje izvršno tijelo, dakle, gradonačelnik. Prema Zakonu, za člana kazališnog vijeća kojeg imenuje osnivač imenuju istaknuti kulturni djelatnici u području društvenih znanosti, humanističkih znanosti ili u umjetničkom području s radnim iskustvom u javnom kulturnom sektoru, istaknuti znanstvenici, odnosno nastavnici u području društvenih znanosti, humanističkih znanosti ili u umjetničkom području te pravni ili ekonomski stručnjaci s iskustvom u području kulture. Najmanje jedan član kazališnog vijeća nacionalnih kazališta kojeg imenuje osnivač mora biti istaknuti profesionalni dramski, baletni ili operni kazališni umjetnik. U ovom slučaju ta je članica gospođa Nina Violić.

Ovlasti koje kazališno vijeće ima temeljem Zakona o kazalištima su mnogobrojne i od iznimne su važnosti za djelatnost i poslovanje kazališta. Tako kazališno vijeće na prijedlog intendanta potvrđuje usklađenost godišnjeg programa rada i razvoja kazališta s osnovnim programskim i financijskim okvirom; na prijedlog intendanta razmatra i usvaja godišnji financijski i programski plan i plan nabave te njihove izmjene i dopune tijekom godine; prati ostvarivanje programa te njegovo financijsko i kadrovsko izvršavanje; razmatra i usvaja godišnja programska i financijska izvješća intendanta; na prijedlog intendanta donosi statut uz prethodnu suglasnost osnivača kao i druge opće akte kazališta prema statutu te obavlja i druge poslove određene zakonom, aktom o osnivanju i statutom.

Nakon ovog imenovanja, članovima Kazališnog vijeća mandat počinje teći od datuma konstituirajuće sjednice. Nju pak saziva intendant kazališta u roku od 15 dana od dana imenovanja članova Kazališnog vijeća te također i rukovodi radom ove sjednice do imenovanja predsjednika Kazališnog vijeća.

Exit mobile version