INICIJATIVA: “Riječkom obalom treba upravljati Rijeka, a ne država”

Idi na originalni članak

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavnici Liste za Rijeku i Unije Kvarnera predstavili su inicijativu kojom bi se uveo učinkovitiji model upravljanja riječkom obalom

Oglas

Kako je istaknuo predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, grad Rijeka je teritorijalnim preustrojem iz 90-tih prvo odsječen na sjeveru, a zatim i prema moru s obzirom da tim prostorom ne upravlja grad nego država, odnosno Lučka uprava Rijeka.

Upravo to smatra jednom od najvećih prepreka jačeg razvoja grada.

– Grad Rijeka jedini u Hrvatskoj ne upravlja svojim obalnim prostorom nego to radi državna ustanova. Radi se o potencijalno najvrijednijem gradskom prostorom s velikim razvojnim potencijalom za investicije u poslovne zone, marine, stambenu izgradnju, ugostiteljstvo i komunalne vezove koji Rijeci nedostaju. Glavnina te zone stoji neiskorištena, njom upravlja državna ustanova i to je danas glavna prepreka potpunog otvaranja grada moru.

Švorinić je istaknuo kako postojeći sustav u kojem gotovo cijelom dužinom gradske obale upravlja državna ustanova Lučka uprava Rijeka nije dao rezultate. Rijeka i dalje zaostaje u odnosu na konkurentske luke po pitanju prekrcaja tereta.

Istovremeno zaostaje u odnosu na domaće luke po pitanju valorizacije lučkog područja županijskog i lokalnog značaja.

– Najevidentniji primjer je stanje u ‘staroj luci’ ili putničkoj obali u kojoj odavno nema prekrcajnih operacija ali ni novih investicija. Nema nikakve logike da tim prostorom i dalje upravlja upravlja država umjesto Grada Rijeke, zaključuje Švorinić koji je ponudio i moguća rješenja kroz reviziju granica lučke uprave ili ‘denacionalizaciju’ prostora kojim sada upravlja državna lučka uprava, a nije vezan uz lučki promet od strateškog značaja za državu.

– Drugo moguće rješenje bilo bi u osnivanju nove ustanove za upravljanje dijelom luke od županijskog i lokalnog značaja, a kojom bi upravljala lokalna i regionalna samouprava, istaknuo je.

Dopredsjednik Unije Kvarnera Đanino Sučić rekao je kako Unija Kvarnera smatra da se resursima treba raspolagati na onoj razini upravljanja koja je najoptimalnija i najbliža svakodevnoj problematici.

– Hrvatska već dugi niz godina pokušava donijeti novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, po svemu sudeći teško da će i u mandatu ove vlade biti donesen novi zakon. Kao i mnoge stvari u Hrvatskoj, povijesno nasljeđe, geografske sepcifičnosti i mnoge druge različite karakteristike teško je „ukalupiti“ u jedan zakon koji bi pravedno i ravnomjerno rješavao neke specifične probleme u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je Sučić koji smatra kako je ova iniciativa provediva i bez zakonskih izmjena ali paralelno treba i poboljšati zakon.

Probleme treba delegirati na regionalnu ili lokalnu razinu na kojoj se može najbolje riješiti problem. To potvrđuje i primjer lučkih uprava na području PGŽ u kojima postoji puno veća razina suradnje lokalne, regionalne i državne razine vlasti nego što je to slučaj u Rijeci gdje cijelim područjem upravlja isključivo državna ustanova.

U Listi za Rijeku i Uniju Kvarnera najavili su da osim politike, odnosno gradske i županijske razine vlasti u rješavanje ovog problema namjeravaju uključiti i struku čiju podršku očekuju.

Exit mobile version