NEMOJTE MU SE PRIBLIŽAVATI

Institut Plavi svijet upozorava kupače da drže udaljenost od dupina!

Idi na originalni članak
Foto: Unsplash/Ilustracija

Plavi svijet podsjeća da su dupini strogo zaštićene životinje te da je zabranjeno njihovo uznemiravanje u što se ubraja i pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja i proganjanja

Oglas

Institut Plavi svijet upozorio je kupače na kratkokljunog dupina koji je zapažen kod Krka i neobično se ponaša. Ističu da intenzivna interakcija s ljudima predstavlja opasnost za životinju, ali i čovjeka.

“Plivači, oprez! Na otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni dupin (Delphinus delphis) koji pokazuje neobično ponašanje – zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu. Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje. Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) dupin, odvojena je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga”, naveli su na svojoj Facebook stranici.

Objašnjavaju da dupini mogu čovjeku prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti (zoonoze) – kao što su tuberkuloza i leptospiroza. “Jednako tako, ljudi tijekom bliskih interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja”, stoji u njihovoj objavi gdje ističu da bi trebalo izbjegavati plivanje s njima, a posebno dodirivanje.

“Stoga vas pozivamo da:

Ne pokušavate stupiti u izravan kontakt s dupinima
Ne pokušavate dupinima nuditi hranu
Promatrate dupine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje
Ne proganjate dupine (ne približavajte se plovilom ili plivajući”, apelirali su na svom Facebooku, prenosi Net.hr.

Exit mobile version