DOBAR SAVJET

Lopovi prate što radite! Nemojte svima objaviti da idete na godišnji, da ste dobili plaću…

Idi na originalni članak
Pixsell

Da biste biLi opušteniji dok ste na putovanju, policija ima nekoliko savjeta da vaš dom bude siguran od provalnika

Oglas

Statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova govore kako su u prošloj, 2019. godini evidentirana 10.832 kaznena djela provalnih krađa. Statistika kaže da je broj kaznenih djela te vrste u padu.

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine, poicija bilježi 4.395, dok je lani u istom tom periodu bilo 5.347 provalnih krađa na području cijele Hrvatske.

Zanimalo nas je ima li taj pad veze sa situacijom vezanom za koronavirus kada su ljudi bili u samoizolaciji pa samim time su bili više i kod kuće.

No, u MUP-u to ne dovode u vezu.

”Za naglasiti je kako imovinski kriminalitet, kao najbrojnija vrsta kriminaliteta, tj. kriminalitet s kojim se građani najčešće susreću, u posljednjih deset godina bilježi padajući trend. Stoga se ne može se isključivo dovesti u vezu s mjerama koje su na snazi zbog suzbijanja širenja koronavirusa”, kazali su za RTL.hr.

”Posljedica smanjenja ovih kaznenih djela kojim se u pravilu narušava tjelesni integritet, pravo vlasništva i nepovredivost doma, a što se izravno reflektira na subjektivni osjećaj sigurnosti građana, jest usmjerenost na višestruke počinitelje i recidiviste koji su zahvaljujući radu policije procesuirani i spriječeni u daljnjim kriminalnim aktivnostima”, pojašnjavaju u MUP-u.

Ističu kako je takvo stanje rezultat i iznimnog angažmana policijskih službenika koji i u vrijeme epidemije osiguravaju neometano funkcioniranje svih za život potrebnih djelatnosti, a s druge strane svojom prisutnosti na terenu djeluju preventivno.

Dobar susjed – siguran stan

Da biste bili opušteniji dok ste na putovanju, policija ima nekoliko savjeta da vaš dom bude siguran od provalnika. Jedna od preventivnih mjera u sprječavanju ovih kaznenih djela jest susjedski nadzor.

(Pixsell)

Kako smanjiti mogućnost provale?

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin.

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Preporuča se:

Idete na put – a provalnici?

Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom.

Sanja Petrović

Exit mobile version