NA KORZU PREDSTAVLJENI NOVI AUTOBUSI „AUTOTROLEJA“ Do kraja godine stižu i „harmonike“ na plin

Idi na originalni članak

Danas su na Korzu građanima predstavljeni novi autobusi Komunalnog društva Autotrolej, njih sedam, ukupne vrijednosti  21.228.900,00 kuna, koju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao s 40% iznosa. Ostatak sredstava osigurao je KD Autotrolej kreditnim sredstvima HBOR-a.

Oglas

Pet autobusa kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin, a dva vozila pogone dizel motori po posljednjim standardima i direktivama EU.

Gradonačelnik Vojko Obersnel oprobao se u ulozi vozača

U promet će biti puštena dva nova autobusa na dizelski pogon u standardu E6, što je najviši standard za tu vrst vozila i još šest vozila na stlačeni prirodni plin, čime se nastavljaju aktivnosti obnove voznog parka Autotroleja prilagodbom na ekološki prihvatljivo gorivo-plin.

– Na žalost zbog konfiguracije Rijeke i velikih uzbrdica, sva vozila ne mogu biti pogonjena na plin, zato se nabavljaju vozila na dizel. Do kraja godine trebala bi biti isporučena još četiri plinska autobusa, i to po prvi put tzv. harmonike, za koje se procijenilo da mogu voziti na relaciji Pećine- Kantride i eventualno do Opatije“, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Predstavljanju novih autobusa nazočili su Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Robert Vrhovski iz tvrtke Autobus d.o.o., zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i direktor Autotroleja Željko Smojver.

Još da se nekako u novim autobusima na plin riješi problem „u prvom dijelu busa pod klimom hladno, u drugom dijelu busa pretoplo zbog naprosto prevrućeg motora“, gdje bi nama putnicima bio kraj…

Obersnel: putnicima omogućujemo bolji komfor

“S time se neće stati, pa ćemo do kraja 2017. g. imati 40 autobusa. Time obnavljamo vozni park Autotroleja, smanjujemo prosječnu starost autobusa i putnicima omogućujemo bolji komfor, jer su svi autobusi opremljeni klimom, a s druge strane ispunjavamo i obaveze koje je Grad Rijeka preuzeo kao supotpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika koja okuplja europske gradove te koordinira i usmjerava napore na postizanju tzv. „3×20“ ciljeva do 2020. godine, kao odgovor na suvremene klimatske i energetske izazove. Drugim riječima to znači; smanjenje stakleničkih plinova za 20%, smanjenje potrošnje energije za 20% i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji do 20%”, rekao je gradonačelnik”.

 

[highlight]

Gotovo luksuzna vožnja

Riječ je o niskopodnim, gradskim, solo autobusima marke Iveco bus – Urbanway (dužine 12 metara). Autobusi raspolažu s 28 sjedećih te 47 stajaćih mjesta. Opremljeni su motorima Euro 6 norme, rashladnim uređajima te rampama za osobe s invaliditetom, dok je vozačka kabina odvojena od prostora putnika.

Autobusi su opremljeni sa spremnicima za stlačeni prirodni plin koji mogu osigurati autonomiju vožnje od 400 kilometara između dva punjenja.

Novi autobusi s dizel motorima su izuzetno udobni i koristit će se za vožnje na županijskim linijama, kao i za prijevoz djece školske dobi, s obzirom na to da autobusi ispunjavaju sve zahtjeve Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi za organizirani prijevoz djece.  (I.N.)

[/highlight]

Exit mobile version