29. PO REDU

Najavljen bogat program 29. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci, evo što nas sve čeka početkom studenog

Idi na originalni članak

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, od 3. do 11. studenog održat će se 29. Revija lutkarskih kazališta u sklopu koje će se izvesti 11 predstava kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke i Tajlanda.

Oglas

Ovogodišnju Reviju otvorit će predstava Bomboniera Variete! Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a tijekom tjedan dana trajanja manifestacije publika će imati priliku pogledati i predstavu „Mišić Julijan“ Lutkarskog kazališta Ljubljana; „Zezop“ Kazališta lutaka Zadar; „Safari“ u izvedbi ansambla Talentshow teatra s Tajlanda; predstavu „Šapat duše“ Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu; „Četiri čudesne zgode“ Dječjeg kazališta Branko Mihaljevićo iz Osijeka; predstavu „Mali posjetitelji“ ansambla Teren – centra za izvedbene umjetnosti iz Češke; predstavu „Bajka sva od šećera“ Kazališta Virovitica; „O nježnosti“ Kazališta lutaka iz Mostara; predstavu „Pradjevojčica“ Narodnog kazališta „Toša Jovanović“ iz srpskog Zrenjanina, a predstava „Harms je kriv!“ u izvedbi članova ansambla Teatro Matita iz Ljubljane će zaključiti ovogodišnju Reviju.

Program Revije lutkarskih kazališta najavili su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, riječki gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, stručna suradnica Gradskog kazališta Lutaka Vedrana Balen Spinčić i voditeljica Pododsjeka za programe kulture Grada Rijeke Helena Semioin Tatić koja prati razvoj ove manifestacije od njezinih samih početaka.

Kako je istaknula Lupi Alvir, program ovogodišnje Revije predviđen je različitim uzrastima, ali naglasak je posebno stavljen na predstave za predškolarce, školarce i mlade. „Ovogodišnje predstave su vrlo različite, međutim povezuje ih to što se bave aktualnim temama koje se tiču i djece i odraslih, poput odrastanja, važnosti igre i razvijanja mašte tijekom odrastanja, ekološkim temama, ali i ljudskim pričama, pa tako imamo ove godine i jednu predstavu koja obrađuje migrantsku priču. Interes za sudjelovanje na Reviji ove godine je bio jako veliki, prijavilo nam se više od 50 kazališta, a u selekciju predstava uključili su se i glumci iz našeg riječkog ansambla. Drago mi je što će publika imati priliku vidjeti predstavu koja nam stiže s Tajlanda i ako se ne varam, Rijeka će biti njihovo prvo europsko gostovanje“, rekla je Lupi Alvir.

Gradonačelnik Filipović rekao je kako je Revija lutkarskih kazališta respektabilna manifestacija koja svake godine izaziva veliki interes, kako publike tako i kazališta iz cijelog svijeta koja žele sudjelovati. „Uspješnost ove manifestacije moramo zahvaliti prije svega zaposlenicima našeg kazališta lutaka koji ulažu puno truda i entuzijazma ne samo u organizaciju Revije već općenito u rad kazališta. Dugotrajnost Revije pokazuje nam da je publika prepoznala njezin značaj, što je najvažnije i pozivam građane da posjete Reviju u što većem broju, jer gledajući program, vidim da zaista svatko može pronaći nešto za sebe“, rekao je gradonačelnik.

Osim Grada Rijeke potporu manifestaciji daje i Primorsko-goranska županija, a kako je naglasila pročelnica Šišić, rad Gradskog kazališta lutaka nije važan samo za Rijeku već i za cijelu županiju. „Naši lutkari svoj program izvode diljem županije isto kao što i njihove predstave u kazalište dolazi gledati ne samo publike iz Rijeke već i iz okolice. Trudimo se dati podršku koliko god je to moguće jer smo svjesni njihovog značaja za naše najmlađe“, rekla je Šišić i čestitala kazalištu na 29 godina dugoj tradiciji održavanja Revije.

29. Revija lutkarskih kazališta održat će se od 3. do 11. studenog

Predstave će se odigravati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Dječjoj kući, a kao i svake godine pripremljen je i prigodan popratni program. Kao i prijašnjih godina tijekom studenog će se lutke iz fundusa kazališta preseliti u izloge objekata u središtu grada i na taj način pozivati građane da dođu na Reviju. Također, i ove će se godine, 9. studenog u atriju HKD-a održati lutkarska radionica i igraonica koju su osmislili likovni umjetnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka i glumci lutkari. Na radionici će se ovoga puta oslikavati maske, a održat će se u suradnji s Građevinskom tehničkom školom.

Tradicija uključivanja publike nastavlja se i ove godine i to kroz nagradu publike DOMINO. Gledatelji će imati priliku ocjenjivati predstave, a najbolje ocjenjena predstava dobit će nagradu DOMINO, nazvanu po nekadašnjem nazivu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Valja istaknuti kako su ulaznice za ovogodišnju Reviju već krenule u prodaju, a informacije o cijenama pojedinačnih ulaznica kao i kompletima dostupne su na web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Exit mobile version