TRI LISTOPADSKA VIKENDA

Galerija |Najavljena 49. Marunada: Čekaju nas tri vikenda prepuna zabave, kulture i gastronomije

Idi na originalni članak

Marunada u Lovranu, tradicionalna jesenska manifestacija, ove se godine održava 49. put kroz tri listopadska vikenda u Lovranu, Dobreću i Lignju. Posjetitelji će uživati u raznim specijalitetima od maruna, ali i brojnim sadržajima za djecu te dobroj zabavi. Program ovogodišnje popularne manifestacije predstavljen je na konferenciji za novinare u Lovranu.

Oglas

Sve počinje u petak 11. listopada Mićom Marunadom na parkingu Brajdice u Lovranu od 14 sati, uz prigodne radionice za najmlađe na kojima će sudjelovati 300-tinjak djece. Slijedi službeno otvaranje 49. Marunade u 17,00 sati svečanim mimohodom centrom Lovrana od Hotela Bristol do parkirališta Brajdice u kojem sudjeluju i predstavnici pobratimljenih gradova i općina. Iste se večeri kreće sa žestokom zabavom uz Let 3, u subotu pozornicu preuzima uvijek popularni Jole, a trećega dana Marunade u Lovranu, u nedjelju, za zabavu su zaduženi Mauro Staraj i La Banda.

Zabavno će biti i vikend kasnije u Dobreću. Ondje se Marunada održava 19. i 20. listopada, a program je najavila predsjednica Vijeća mjesnog odbora Dobreć Lorena Bašan. U subotu u 10,00 sati počinje Mića marunada uz voditelja Dražena Turinu Šajetu. Istovremeno se odvija i prezentacija proizvoda domaćih OPG-ova i likovno-kreativna radionica za najmlađe u organizaciji opatijskog Društva Naša djeca. Svečanost otvorenja Marunade na Dobreću je na rasporedu od 11,00 sati uz prigodni program, slijedi  predstava za djecu „Lisica i roda“ Teatra Naranča iz Pule i šetnja šumama za djecu u organizaciji KŠR Gorovo. Za zabavu i glazbu zaduženi su Šajeta & DJ Vedran, Grupa Anelidi, Cukar&Caffe i, kao finale večeri, Koktelsi. U nedjelju 20. listopada uz domaće proizvode, uživat ćemo u glazbenom repertoaru Duška Jeličića Duleta & Bonace, Klape Baladur, Tria Asi, DJ Vedrana i SakraBOYSKI banda.

Posljednji vikend Marunada stiže u Liganj, 26. i 27. listopada, a za dobru zabavu navečer će biti zaduženi Polkaholiki. Liganj nudi i sadržaje za posjetitelje sportskog duha uz planinarski pohod i biciklijadu.

– U najavi je dolazak 40-ak autobusa na programe Marunade, a valja naglasiti i da se 19. listopada nastavlja program „Secrets of Lovran“, vođena gastro-glazbena tura starim gradom Lovranom, sjajna prilika za naučiti nešto novo o zanimljivoj povijesti našega kraja, najavila je direktorica TZ-a Lovran Zvijezdana Klobučar Filčić.

Osim o zabavnom programu na konferenciji za medije je bilo riječi i o projektima zaštite šuma maruna.

– Najezda ose šiškarice, rak kore maruna i zapuštanje šuma maruna ostavili su posljedice na urod maruna, no lokalne su se samouprave uhvatile u koštac s tim problemom. Prije sedam godina dvjesto sadnica maruna posađeno je u Lovranu, a ta su stabla danas već dala ozbiljan urod, što pruža nadu u obnove šuma, istaknuo je općinski načelnik Lovrana Bojan Simonič.

Projekti Grada Opatije na spašavanju šuma maruna predstavio je viši stručni suradnik za gospodarstvo Armen Gurguška.

Grad Opatija i Općina Lovran zajedno su ušli u projekt zaštite šuma maruna, u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog. Do sada je ovim projektom osigurano 25 tisuća eura. Stručnjaci su obišli i pregledali šume, procijenili intenzitet zaraze i predložili mjere za rješavanje problema. Postavljeni su uređaji za praćenje zdravstvenog stanja maruna, a u šume je pušten prirodni neprijatelj ose šiškarice – buba Torymus. Hrvatski šumarski institut provodi i laboratorijske analize uzoraka aktivnog raka kore maruna. Trenutno je u izradi poseban tretman za zaražena stabla, koji će pomoći u sanaciji i dugoročnom očuvanju vrijednih šuma maruna.

Osim ovog hvale vrijednog projekta Grad Opatija je i nositelj projekta prekogranične suradnje FoRESisT u suradnji s brojnim partnerima iz Slovenije i Hrvatske koji je isto tako usmjeren na zaštitu maruna.

Exit mobile version