ZAPOVJEDNIK 'AJKULA'

Galerija |Obilježena 32. obljetnica smrti Marina Jakominića

Idi na originalni članak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, na groblju Kozala obilježena je 32. obljetnica smrti Marina Jakominića, zapovjednika Specijalne jedinice policije „Ajkula“.

Oglas

Uz članove obitelji, Jakominiću su počast odali i riječki gradonačelnik Marko Filipović i pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Grada Rijeke Mladen Vundać, predstavnici Policijske uprave Primorsko-goranske županije kao i članovi Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“.

Marino Jakominić, kao zapovjednik riječke SJP-e sudjelovao  je za vrijeme Domovinskog rata u borbenim aktivnostima na gospićkom i dubrovačkom području, a poginuo je 29. kolovoza 1992. na Velebitu

Jakominić je imenovan zapovjednikom posebne jedinice policije 5. rujna 1991. godine, a po preuzimanju jedinice odlazi na gospićko ratište. U travnju 1992. godine odlazi s postrojbom, u tada opkoljeni grad Dubrovnik, kao prvom postrojbom izvan dubrovačkog područja. U tijeku deblokade grada i oslobađanja južnih pravaca prema Župi i Konavlima ističe se svojim zapovjednim stilom i djelovanjem te posebno brigom za svakog pojedinca.

Rasplamsavanje ratnih događanja na ličkom dijelu bojišnice traži novo angažiranje riječkih specijalaca na velebitskim perivojima i visovima. Zapovjednik jedinice Marino Jakominić poginuo je 29. kolovoza 1992. godine u neprijateljskoj zasjedi na Velebitu.

Od 2004. godine jedna od ulica na Kantridi nosi njegovo ime.

Exit mobile version