EVO DETALJA

Objavljeni su javni pozivi Opatijcima za ugradnju obnovljivih izvora energije u domaćinstvu

Idi na originalni članak
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Grad Opatija je objavio tri javna poziva za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije i ugradnje obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Opatije.

Oglas

Na javne se pozive mogu prijaviti građani Opatije koji su u svojim kućanstvima već ugradili ili nadogradili sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, kao i oni koji planiraju ugradnju ili nadogradnju tih sustava te građani koji traže sufinanciranje projektne dokumentacije za postavljanje sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća.

Gradskim bespovratnim sredstvima se može sufinancirati:

  1. Kotao na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotao na drva za grijanje prostora ili prostora i potrošne vode
  2. Dizalica topline za grijanje potrošne vode i prostora ili za grijanje potrošne vode i grijanje i hlađenje prostora (GWP ≤ 2150)
  3. Sustav sa sunčanim toplinskim kolektorima
  4. Fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u samostalnom (off-grid) ili mrežnom radu

Podnositelji koji su već ugradili sustave obnovljivih izvora energije mogu ostvariti do 40% iznosa troškova, maksimalno do 2 tisuće eura, a oni koji tek planiraju ugraditi navedene sustave u svoje domove mogu ostvariti do maksimalno 3 tisuće eura.

Kriteriji po kojima će se bodovati prispjele prijave su dugotrajnost prebivališta na području Grada Opatije, visina troškova mjesečne potrošnje električne energije i drugog energenta ako se koristi (unazad 12 mjeseci), visina mjesečnih primanja podnositelja zahtjeva, energetski razred objekta na koji se sustav OIE ugradio, eventualno poboljšanje energetskog razreda objekta nakon ugradnje sustava OIE. Dodatno se boduje i ako prijavitelj nije ostvario sufinanciranje po kojem drugom osnovu.

Građani se mogu prijaviti i za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta za postavljanje sunčanih elektrana u kućanstvima i tako mogu ostvariti do 50% vrijednosti iznosa troškova,  odnosno maksimalno do 500 eura. 

Sva su tri javna poziva objavljena 15. listopada i otvorena su 45 dana, odnosno do 29. studenog.

Detaljne informacije dostupne na www.opatija.hr

Exit mobile version