PROŠLI VIKEND

Galerija |Odličan rezultat JVP Opatija na edukativnom natjecanju spašavanja u prometu

Idi na originalni članak

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Opatija nastupili su na 1. Croatia Holmatro Rescue Challengeu

Oglas

Croatia Holmatro Rescue Challenge je proteklog vikenda, 10. i 11. lipnja održan u Karlovcu u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Karlovca i Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca. JVP grada Karlovca sudjelovala je prošle godine na dva velika natjecanja spašavanja u prometu u Njemačkoj i Austriji, što im je bio poticaj za organizaciju ovakvog događaja u Hrvatskoj, a već su najavili kako će se natjecanje održati i dogodine.

Odličan rezultat

Ekipa JVP-a Opatija u sastavu Branimir Jurčić (voditelj), Zoran Ravnić (bolničar), Sandro Razum, Nenad Gašparinić, Andrej Grbac, Bono Ružić i Mateo Mrzlić postigli su odličan rezultat plasirajući se u “srebrnu skupinu”.

Naime, 1. Croatia Holmatro Rescue Challenge nije natjecanje u tradicionalnom smislu već je prvenstveno obuka s fokusom na spašavanje ljudi iz vozila koja su sudjelovala u prometnoj nesreći kao i stjecanje novih znanja i razmjena iskustava na mjestu koje predstavlja realno moguću prometnu nesreću.

Čak 30 ekipa iz Hrvatske, Austrije i Češke

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 30 ekipa javnih vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske i rescue timova iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Austrije i Češke.

Njihov je “nastup” rigorozno ocjenjivao međunarodni tim od sedam licenciranih sudaca iz Velike Britanije, Irske, Portugala i Rumunjske sukladno pravilima Svjetske spasilačke organizacije (World rescue Organisation – WRO). Pored pristupa žrtvi i pružene medicinske skrbi, promatrali su i ocjenjivali tehnički aspekt “nastupa”, odnosno kako je tim organiziran, kako je pristupljeno spašavanju i kako koriste alate koji su im bili na raspolaganju da bi došli do unesrećenog.

Poligon s konkretnim scenarijem prometne nesreće

Neposredno prije same vježbe, svaki od timova proveo je u izolaciji 30 minuta, vrijeme koje je organizatoru bilo potrebno da postavi poligon s konkretnim scenarijem prometne nesreće.

Poligon je postavljen s dva vozila i raznim preprekama, pri čemu se u jednom od vozila nalazi ozlijeđena osoba. Za izvlačenje unesrećene osobe iz vozila svaki je tim imao na raspolaganju 20 minuta, vrijeme koje proizlazi iz pravila zlatnog sata prilikom intervencija spašavanja u prometu, pri čemu pojam zlatnog sata opisuje vrijeme od trenutka nastanka nesreće do zbrinjavanja unesrećene osobe u bolničkim uvjetima. U pravilu zlatnog sata vrijeme oslobađanja unesrećene osobe iz vozila je 20 minuta.

Opatijce je dopao zahtjevan scenarij prometne nesreće

Opatijce je dopao zahtjevan scenarij prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila od kojih je jedan bio prevrnut na bok.

U drugom automobilu bio je zaglavljen vozač, kojemu je pristup s vozačeve strane bio onemogućen betonskim odbojnikom, sa suvozačeve strane prevrnutim automobilom, a sa stražnje strane deblom. Opatijci su u zadanih 20 minuta uspješno oslobodili ozlijeđenog vozača iz automobila i pristupili njegovoj stabilizaciji.

Kako je naglasak manifestacije na stjecanju i razmjeni iskustava, nakon natjecanja nije objavljen ukupni poredak ekipa već su ekipe prema postignutim bodovima plasirane u zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu, a sudački tim je svakoj ekipi argumentirao svoja zapažanja i ukazao na potencijalna poboljšanja u radu.

Exit mobile version