32. GODIŠNJICA OSNIVANJA

Održan prijem za predstavnike Specijalne jedinice policije Rijeka – „Ajkula“

Idi na originalni članak

Povodom obilježavanja 32. godišnjice osnivanja Specijalne jedinice policije Rijeka – „Ajkula“ u Salonu Grada Rijeke održan je prijem za predstavnike jedinice s kojima su se susreli riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima.

Oglas

Specijalna jedinica policije Rijeka -„Ajkula“, osnovana je krajem ožujka 1991. godine, a prvo postrojavanje bilo je 8. travnja 1991. godine, dan koji se uzima za službeni datum osnivanja SJP Rijeka.

Gradonačelnik Filipović čestitao obljetnicu istaknuvši kako je to prilika za prisjetiti se ratnog puta ove jedinice kao i svih onih pripadnika, koji nažalost više nisu s nama.

„Ponosni smo i zahvalni za sve što ste učinili za domovinu i zbog činjenice da na vašem ratnom putu nema niti jedne mrlje te ste sve zadaće obavili maksimalno profesionalno. Valja naglasiti, kao što to uvijek i činimo da je odaziv na obranu domovine u našem gradu i županiji bio velik, naši su sugrađani bili dijelom mnogih brigada s našeg šireg područja. Nažalost, 230 branitelja s područja Rijeke i županije izgubilo je svoje živote u Domovinskom ratu“, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako je Rijeka odala počast riječkim brigadama imenovanjem dva trga u centru grada imenima brigada, izgradnjom Mosta branitelja na Delti, imenovanjem jedne ulice imenom ratnog zapovjednika Marina Jakominića, postavljanjem brojnih spomenika poginulim braniteljima u Drenovom klancu i širom Hrvatske, te uređenjem, u suradnji sa županijom, spomen-sobe poginulim braniteljima riječkih brigada u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Gradonačelnik je iskoristio priliku i da zahvali pripadnicima ove jedinice koji su sudjelovali u nedavnom uklanjanju i neutralizaciji mine iz prostora riječke luke.

„Obavili ste iznimno težak i zahtjevan posao u situaciji koja je predstavljala potencijalnu opasnost za naš grad. Posao ste odradili profesionalno, mirno, staloženo i pod velikim pritiskom koji je sama akcija nosila“, rekao je Filipović.

Zamjenik župana Vojko Braut također je čestitao obljetnicu istaknuvši kako o događajima iz vremena Domovinskog rata treba govoriti mlađim generacijama. „Mišljenja sam da treba oprostiti, ali nikada zaboraviti, a ono najvažnije, iz prošlosti bismo najviše trebali naučiti, kako nam se takvo što nikada više ne bi ponovilo“, rekao je Braut. Dodao je kako s braniteljskim udrugama Županija ostvaruje uspješnu suradnju te kako se nada da će tako biti i u budućnosti.

Na prijemu i čestitkama zahvalili su zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka Nenad Krasny i predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ Perica Prpić.

Nenad Krasny istaknuo je kako je jedinica imala težak ratni put. „Ono što smatramo najvažnijim je to da je naš ratni put bio bez ijedne mrlje, radilo se časno i s velikim ciljem, osloboditi svoju domovinu“, rekao je Krasny, dok je Perica Prpić izjavio kako udruga danas pod sloganom „Prvi u ratu, prvi u miru“ provodi brojne projekte i aktivnosti i u suradnji s Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom. „U Domovinskom ratu smo se borili za neovisnost naše države, a danas kroz razne projekte radimo na njezinom boljitku u miru, za dobrobit svih građana“, rekao je Prpić.

Prijemu su prisustvovali i privremeni pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Grada Rijeke Marijan Vundać; pročelnik Ureda Županije Goran Petrc; pomoćnik zapovjednika JSIP Rijeka Darko Majetić; pripadnici JSIP Rijeka Ivan Jambor i Goran Hoppe i dopredsjednik USPDR Ajkula Branimir Brnas.

Exit mobile version