ODGOVOR GRADA

Opatijci zabrinuti zbog najavljene porezne reforme: “Posljedice će najviše osjetiti mali iznajmljivači i građani”

Idi na originalni članak

Povodom mnogobrojnih upita građana koje Grad Opatija posljednjih dana zaprima, posebice u pogledu mogućeg uvođenja poreza na nekretnine te povećanja paušalnog poreza na dohodak, iz grada ističu da Grad Opatija u potpunosti razumije nezadovoljstvo javnosti s obzirom na način i vrijeme donošenja te način prezentiranja predloženih izmjena poreznih propisa:

Oglas

“Naime, smatramo da se ovako važne stvari ne mogu donositi „preko koljena“, odnosno da je potrebno mnogo više vremena kako bi se mogli analizirati svi mogući učinci prijedloga, kako na proračune gradova i općina, tako i na kućne budžete građana.

Gledano iz perspektive gradskoga proračuna, zbog činjenice da su novi propisi doneseni u kratkom vremenu, bez izračuna njihovog financijskog učinka, nemoguće je objektivno, ni kratkoročno, niti dugoročno planirati prihode. Jedino što s velikom vjerojatnošću možemo potvrditi je da će se prihodi Grada Opatije od poreza na dohodak smanjiti, a da porez na nekretnine, kako je predložen, neće amortizirati taj gubitak.

No, posebno nas zabrinjavaju posljedice koje će ove izmjene imati na standard građana, osobito onih koji spadaju u obiteljske iznajmljivače, a koji su važan dio svake destinacije. Predložena visina paušalnog poreza na dohodak predstavlja preveliko povećanje u odnosu na dosadašnju, a pritom nisu u obzir uzeti svi usporedivi podaci kad se oporezivanje tzv. “turističkog najma” uspoređuje s oporezivanjem ostalih oblika dohotka od imovine. Također se kod određivanja visine paušala, ali i samog načina oporezivanja, uopće nije vodilo računa o poreznoj snazi svakog poreznog obveznika jer istu poreznu obvezu ima krevet u smještajnoj jedinici s 3 zvjezdice i onaj sa 5 zvjezdica. Nije se vodilo računa ni o tome da nisu svi dijelovi pojedinog turističkog mjesta jednako „atraktivni“.

Na žalost, iako će opteretiti najosjetljiviju kategoriju stanovništva, drastično povećanje poreza neće riješiti ključan problem, nastao zbog višegodišnjeg sustavnog zanemarivanja prakse povećanja broja smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju. Pojedini objekti registrirani za najam nikako ne mogu biti u kategoriji „pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu“ jer u većini takvih objekata “domaćina” nema. Činjenica je da je država poticala, deklaratorno i financijski, registraciju smještajnih kapaciteta bez da je jasno regulirala razliku pružanja usluge osobama koje iznajmljuju u svom domu od osoba koje ne žive u nekretnini koja se koristi za iznajmljivanje turistima.

Ukratko, umjesto da reguliraju razliku između građana koji godinama u turistički najam daju dio svoje kuće i u svakom su pogledu stvarni domaćini, čime unaprjeđuju naš turistički proizvod i poduzetnika koji su iskoristili priliku da poslovne prostore za turistički smještaj „uguraju“ pod naziv „mali iznajmljivači“, ove izmjene zakona najveći teret stavljaju upravo na prvu kategoriju.

Ideju smanjenja poreznog i svakog drugog opterećenja plaća, uz povećanje poreznog opterećenja imovine vidimo kao nužnost, no tome treba pristupiti uravnoteženo i uz kvalitetnu pripremu koja će biti jasno obrazložena. Pri tome bi se obvezno trebale poštivati odredbe Ustava Republike Hrvatske prema kojima je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima, a porezni sustav mora biti temeljen na načelima jednakosti i pravednosti. Mišljenja smo da je to ovom prilikom, kao i kod ranijih porezni reformi, izostalo.

Što se tiče samog prijedloga Zakona u dijelu poreza na nekretnine, smatramo da je u mnogim dijelovima nejasan, kako za porezne obveznike, tako i za tijela koja bi trebala taj porez naplaćivati. Također, smatramo da se ustvari ne radi o porezu na nekretnine, budući da je usmjeren isključivo na nekretnine koje se koriste za određene namjene te sadrži brojne izuzetke – nekretnine koje ne podliježu oporezivanju.

U svakom slučaju, Grad Opatija će se aktivno uključiti u javna savjetovanja po prijedlozima izmjena zakona te pokušati ukazati na nejasnoće ili neprihvatljivost pojedinih predloženih odredbi, odnosno potrebe njihove dorade. Cilj nam je, ako se zakoni ipak usvoje, da budu što je moguće više pravedniji, jasniji te jednostavniji za primjenu.

Pozivamo ovim putem sve građene i ostale subjekte da se  uključe u javno savjetovanje te da predlagateljima zakona iskažu svoje stajalište.

Iako javnost već sada traži odgovore na pitanja koliko će iznositi porezi u Gradu Opatiji, u ovome trenutku je prerano govoriti koliko će iznositi porez na nekretnine i paušalni porez na dohodak, sve dok ne bude poznat konačan tekst propisa. Ističemo da Grad Opatija prilikom prošlogodišnje „porezne reforme“ nije koristio mogućnost povećanja stopa poreza na dohodak jer smatramo da dodatno povećanje poreza na plaće nije opcija.

Kada Grad Opatija bude pripremio vlastite odluke, građani i svi ostali zainteresirani subjekti imat će priliku aktivno se uključiti u javno savjetovanje i svojim prijedlozima doprinijeti da gradske odluke budu prihvatljive većini, a posebice stanovnicima Opatije.”

Exit mobile version