Otvoren 5. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatska

Idi na originalni članak

Prirodoslovni muzej Rijeka ove je godine domaćin otvorenja 5. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske na razini cijele države, čime se ujedno obilježila 10. godišnjica otvorenja Primorskog botaničkog vrta Muzeja.

Oglas

Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske je edukativna manifestacija kojom se populariziraju botanički vrtovi kao i institucije te se želi istaknuti njihove mnogobrojne uloge u edukaciji,promociji, zaštiti i istraživanjima biljnih vrsta. Svrha ove manifestacije je popularizacija i obnova hrvatske botaničke i hortikulturne baštine.

“Botanički vrt Muzeja je stalni postav kojim se prezentiraju najčešće, ali i rijetke i ugrožene biljne vrste Županije Vrt je i prostor mnogih interdisciplinarnih projekata, pa ovdje održavamo i mnoge izložbe, radionice, umjetničke performanse, koncerte i različita druga događanja”, rekla je ravnateljica Željka Modrić Surina. Uz edukacijsku i estetsku ulogu, Botanički vrt Muzeja ima i ulogu u znanstvenim istraživanjima i zaštiti pojedinih biljnih vrsta Hrvatske.

Prigodom svečanog otvorenja posjetiteljima su se obratili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji je ujedno i otvorio Tjedan botaničkih vrtova, te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, voditeljica botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica sekcije botaničkih vrtova Hrvatskog botaničkog društva i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina.

“Naravno da je priroda ta o kojoj moramo skrbiti. Djelovanjem u prirodi činimo štetu prirodi, a to nastojimo minimalizirati što mislim da i uspijevamo. Puno podrška našem muzeju na očuvanju i proširenju botaničkih vrtova”, rekao je župan Komadina te otvorio Tjedan botaničkih vrtova.

Exit mobile version