ČESTITAMO

Pobjednički projekt “Akcije za 5!” posvećen mentalnom zdravlju mladih

Idi na originalni članak

„Mladi za zdravlje“, posvećen mentalnom zdravlju, pobjednički je projekt ovogodišnjeg izdanja „Akcije za 5!“, koju Grad Rijeka i Udruga Delta uspješno provode već osamnaest godina.

Oglas

U sklopu projekta „Akcija za 5!“ pedesetak učenika i učenica iz 15 riječkih srednjih jučer je cijeli dan u gradskoj upravi osmišljavalo projekte na temu zdravlja za mlade. Na završnoj raspravi, održanoj u Gradskoj vijećnici, učenici su predstavili svoje projektne prijedloge te glasovali o najboljem. Podršku su im pružali educirani koordinatori i koordinatorice, ali i zaposlenici i zaposlenice različitih upravnih odjela Grada Rijeke – ambasadori i ambasadorice Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2023. do 2030. godine.

Nakon dvosatne rasprave, Vijeće učenika i učenica odabralo je ideju „Mladi za zdravlje“ kao pobjedničku. Do kraja polugodišta, pobjednička grupa u kojoj su Lucija, Kali, Petra, Petar, David, Josip, Anamarija i Patrick žele potaknuti mlade da pobijede strah od traženja pomoći u zaštiti mentalnog zdravlja. Prvo će u riječke osnovne i srednje škole postaviti kutije u koje će djeca i mladi moći ubaciti svoja pitanja ili izazove s kojima se susreću, a onda će na temelju analize odgovora provesti radionice po školama u suradnji s psiholozima i psihologinjama. Po završetku projekta, učenici i učenice planiraju organizirati i sastanak s Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade kako bi procijenili uspješnost i zagovarali za nastavak realizacije projekta. Za provedbu projekta kojeg su osmislili mladi Grad Rijeka izdvojio je iznos od 663,00 eura iz proračuna.

Grupe učenika i učenica razvile su i predstavile šest projekata: „Mladi za sport“, „Mladi za zdravlje“, „Podcast na temu zdravlja mladih“, „Put do zdravog tijela i uma“, „Hrana za 5!“, „Budi brz bez speeda“. Učenike i učenice su kroz zadatke i dijalog s donositeljima odluka vodili koordinatori Mirela Pašić, Ana Jerković, Katarina Jeletić, Iva Stanić, Valentina Dukić i Enea Dessardo. Cijeloga dana na raspolaganju mladima bile su i predstavnice Udruge Delta, izvršna direktorica Maša Cek i voditeljica projekata Sara Sušanj.

Završnu raspravu pratilo je i stručno tijelo koje je dalo povratnu informaciju na različite dijelove razrade i predstavljanja projekata. Lucija Kero analizirala je održivost projekata u kontekstu Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2023. do 2030. godine. Predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke, Luka Čanković, fokusirao se na vremenski raspored aktivnosti i način podrške koju Savjet mladih može pružiti u provedbi projekata. Marta Hauser i Tamara Fabac iz Udruge SMART bavile su se aspektima javnog nastupa i projektnom logikom.

Temu ovogodišnje „Akcije za 5!“ odabrali su članovi i članice Savjeta mladih Grada Opatije, Savjeta mladih Grada Rijeke i Savjeta mladih Grada Križevaca u kojima se ove godine provodi projekt „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“. Tako su se na „Danu akcije“ učenici i učenice fokusirali na fizičko, mentalno i reproduktivno zdravlje mladih.

Ideje mladih pozorno su poslušali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i njegova zamjenica Sandra Krpan, izrazivši zadovoljstvo što je tema ovogodišnje „Akcije za 5!“ upravo zdravlje mladih. Naime, Grad Rijeka od iduće školske godine eksperimentalno u gradske osnovne škole uvodi izvannastavnu aktivnost Zdravstveni odgoj i obrazovanje. Učenje i poučavanje unutar ove izvannastavne aktivnosti bit će organizirano kroz četiri tematska područja – Zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost; Mentalno zdravlje – emocionalna i socijalna dobrobit djece i mladih; Seksualno i reproduktivno zdravlje te rodna ravnopravnost i Prevencija ovisnosti i rizičnih ponašanja.

„Akciju za 5!” provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom „Delta” iz Rijeke, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

U proteklih 18 godina u „Akciji za 5!” sudjelovalo je više od 1.000 mladih, a samo u Gradu Rijeci do sada je sredstvima iz proračuna Grada Rijeke uspješno realizirano 17 pobjedničkih projekta učenika i učenica.

„Akcija za 5!“ odvila se u sklopu projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“ provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Gradom Rijekom, Gradom Opatijom i Gradom Križevcima. Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.

Exit mobile version