GRAĐANSKA INICIJATIVA

Pokrenuta peticija protiv izgradnje nebodera na obali Kantride: “Najvišim neboderima u Hrvatskoj nije mjesto uz more!”

Idi na originalni članak

Građanska inicijativa iz Rijeke pokrenula je peticiju s jasnim ciljem: reći “DA!” stadionu i uređenoj obali, ali “NE!” neboderima. Ova akcija pokrenuta je s ciljem očuvanja sportsko-rekreativne namjene “Sportskog područja Kantrida” i sprječavanja izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa nebodera uz more.

Oglas

O čemu se radi?

Riječki stadion Kantrida, smješten na samoj obali mora, izgrađen je 1913. godine i od tada je postao simbol sporta u gradu. CNN ga je 2011. godine uvrstio među najposebnije stadione na svijetu. No, danas je ovo neponovljivo mjesto ugroženo, smatraju iz Građanske inicijative. Gradska uprava Rijeke planira omogućiti privatnom investitoru izgradnju hotela i tri nebodera visine 35 katova, što će biti najveći neboderi u Hrvatskoj. Ovaj plan dovesti će do oduzimanja javnog prostora građanima, a promjene u Generalnom urbanističkom planu (GUP) izglasane su samo dva dana nakon zatvorene sjednice Gradskog vijeća, bez odgovora na brige građana, kažu iz Građanske incijative.

Detalje o peticiji otkrijte u nastavku:

Zašto se GUP bavi svime osim sporta?

Inicijativa ukazuje na to da se predloženi planovi predstavljaju kao “povratak sporta na Kantridu”, dok zapravo dolazi do prenamjene prostora iz sportsko-rekreacijskog u mješovitu namjenu, pretežito poslovnu. Na taj način, građani Rijeke gube prostor koji je obilježio povijest sporta i kulture grada.

Trenutno stanje

Betonizacija hrvatske obale?

Građani su zabrinuti da bi ovaj projekt mogao postaviti presedan za daljnju betonizaciju hrvatske obale. Pomorsko dobro u Hrvatskoj već godinama je pod pritiskom privatnih investitora koji žele prisvojiti zaštićeni prostor. Plaža Kantrida, koja služi kao omiljeno okupljalište građana, mogla bi postati visoko profitna komercijalna zona, umjesto javnog prostora. S obzirom na to da su neboderi visoki 35 katova neprimjereni za obalu, građani postavljaju pitanje o budućnosti javnih plaža i prostora.

Budući projekt

Što građani žele?

Građani okupljeni oko ove inicijative ne protive se privatnim investicijama, ali vjeruju da postoji način da se javni interesi zaštite. Njihov plan uključuje izgradnju novog stadiona s integriranim ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima, uz očuvanje javnog i zelenog prostora.

Inicijativa traži:

Pridruži se inicijativi!

Peticija je otvorena za sve građane, bilo da imaju prebivalište u Primorsko-goranskoj županiji ili ne. Organizacije civilnog društva, javni i privatni sektor te političke stranke također se mogu uključiti, kao i volonteri. Zainteresirani se mogu prijaviti putem e-maila: gradjanska.inicijativa.kantrida@gmail.com.

POTPIŠITE PETICIJU OVDJE!

Exit mobile version