OD 23. RUJNA ZAPRIMAJU ZAHTJEVE

Objavljen Javni poziv za dodjelu nepovratnih potpora riječkim poduzetnicima

Idi na originalni članak
Foto: Riprotal/ Hrvoje Skočić

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih potpora poduzetnicima raspisuje se u okviru Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke. Prijave na Javni poziv zaprimat će se od 23. rujna u 08:00 sati do 11. listopada u 16:00 sati.

Oglas

Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke provodi se s ciljem razvoja povoljne poduzetničke klime i poduzetničkog okruženja, a uvjete Javnog poziva za dodjelu nepovratnih potpora poduzetnicima predstavili su pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić i voditelj Odsjeka za gospodarstvo, poduzetništvo i turizam u UO za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Dario Dobrilović.

Temeljem ovog Javnog poziva nepovratne potpore dodjeljuju se za troškove certificiranja proizvoda i procesa, izgradnju brenda proizvoda i/ili usluga, implementaciju industrijskog dizajna, nabave i ugradnje strojeva i opreme, troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU fondova te stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika.

Kako je objasnila pročelnica Sertić, navedeni Javni poziv posljednji je u ovogodišnjem nizu javnih poziva kojima se subvencioniraju poduzetnici. „Prijašnjih godina Javni se poziv objavljivao u okviru jednog velikog poziva, a ove smo ga godine odlučili objaviti kao više manjih poziva tijekom godine i pokazalo se da i korisnicima ovaj način više odgovara. Za provedbu ovog Javnog poziva u gradskom proračunu su osigurana sredstva od gotovo 200.000 eura, a Grad Rijeka je za direktnu financijsku pomoć poduzetnicima u vidu nepovratnih potpora u proračunu za 2024. godinu ukupno osigurao više od pola milijuna eura“, objasnila je pročelnica Sertić.

Temeljem mjera sistematiziranih u Općem programu mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke tijekom ove godine već su bila raspisana četiri javna poziva za dodjelu nepovratnih sredstava i to za organizaciju događanja na području grada Rijeke u 2024. godini, iznajmljivačima privatnog smještaja na području grada Rijeke, za uvođenje IT sustava i aplikacija te za poduzetnike početnike, a po kojima je dodijeljeno ukupno 300.000,00 eura.

Kako je objasnio Dario Dobrilović na ovaj se Javni poziv mogu prijaviti svi poduzetnici malog gospodarstva, odnosno mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem na području Rijeke i pod uvjetom da u protekle dvije godine nisu ostvarili subvencije za mjeru za koju se prijavljuju. S druge strane, potpore neće biti moguće dodijeliti poduzetnicima koji su u stečajnom ili predstečajnom postupku ili su u fazi likvidacije, onima koji imaju dugovanje spram poreza i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te poduzetnicima koji imaju nedospjeli dug prema Gradu Rijeci na dan 31. kolovoza 2024.

Po ovom Javnom pozivu prijavitelj može podnijeti prijavu na najviše dvije mjere, a iznos subvencija kreće se od minimalnih 2.000 do maksimalnih 10.000 eura.

Prijaviteljima koji zadovoljavaju uvjete priznavat će se troškovi za izvršena ulaganja predviđena pojedinom mjerom od 21. rujna 2023. godine odnosno datuma raspisivanja Javnog poziva u 2023. godini pa sve do podnošenja prijava na ovogodišnji Javni poziv.

Prijave na Javni poziv zaprimat će se isključivo putem Informacijskog servisa Grada Rijeke (on-line prijava/e-obrazac) koji se nalazi portalu eUsluge Grada Rijeke.

Također, u cilju dobivanja pravovremenih informacija o otvaranju javnih poziva po kojima se dodjeljuju subvencije, riječkim poduzetnicima stoji na raspolaganju SMS servis informiranja poduzetnika. Zainteresirani poduzetnici mogu se prijaviti putem E-prijavnice koja se nalazi  na portalu eUsluge Grada Rijeke u rubrici Poduzetništvo, pod Zahtjev za korištenje usluge SMS servis informiranja poduzetnika.

Valja dodati kako Grad Rijeka bespovratne potpore poduzetnicima dodjeljuje od 2008. godine i do sada je dodijeljeno 2.099 subvencija u vrijednosti od 4.174.726,38 eura.

Exit mobile version