UVIJEK SE VRAĆAO RABU

Preminuo poznati riječki oftamolog i književnik Vinko Ribarić

Idi na originalni članak
Youtube video (Moja Rijeka)

“U nedjelju 24. travnja napustio nas je liječnik, oftamolog, književnik i dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva dr. sc. Vinko Ribarić”, izvijestili su iz Hrvatskog književnog društva

Oglas

Vinko Ribarić rođen je 21.8.1933. godine u Banjolu na otoku Rabu. Osnovnu školu završio je u Rabu, a realnu gimnaziju u Senju. Diplomirao je 1959. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1968. i doktorirao 1971. na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Bavio se oftamologijom i autor je više od 200 znanstvenih radova objavljenih u domaćim i inozemnim stručnim časopisima.

Bavio se inovativnošću te je autorom 27 inovacija u području tehničkih instrumenata za prevencije bolesti oka, jedno od njih nosi naziv Signe de Ribaric (znak Ribarić), a sveukupno ima 8 patenata registriranih u patentnom zavodu.

Također je pisao poeziju te je autorom i suautorom više od 20 knjiga, a zalagao se i za očuvanje čakavštine na otoku Rabu te je osnivač Katedre čakavskog sabora Raba i nekoliko godina njegov predsjednik.

Bavio se i poviješću otoka Raba te je autorom nekoliko znamenitih knjiga među kojima se ističe „Rabljanin De Dominis – njegova kraljevska visost, prince Consorta Havaja“.

Također bavio se sportom, točnije tenisom te je bio nacionalni teniski sudac. Govorio je 5 svjetskih jezika.

Vinko Ribarić je bio dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva u kojem je dugi niz godina radio na objavljivanju knjiga i sudjelovao na brojnih književnim i znanstvenim skupovima širom Hrvatske.

“Iako je dio vremena živio u Rijeci i bio jednim od viđenijih javnih ličnosti Rijeke, smatrali ga riječkim oftamologom i književnikom, uvijek ga je vukao rodni Rab kojem se često rado vraćao.”, priopćilo je tajništvo Hrvatskog književnog društva.

Exit mobile version