U 14 GRADOVA

‘Prestanite štititi silovatelje’: U centru Rijeke započeo prosvjed protiv nasilja nad ženama!

Idi na originalni članak
Foto: IG (M.K.)

Povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama inicijativa ženskih udruga iz cijele Hrvatske, njih više od 40, u petak će u 14 gradova održati akciju “Prestanite štititi silovatelje!”

Oglas

Mirnim prosvjedom će iskazati solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje te skrenuti pozornost na propuste sustava. .

“Pozivamo sve da se 20. rujna pridruže simboličnoj javnoj akciji „Prestanite štititi silovatelje“ u jednom od 14 gradova i mjesta u Hrvatskoj i iskažu solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje”, pozivaju.

“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”
“Photo: Goran Kovacic/PIXSELL”

Podsjetimo, u osječkoj bolnici radio je liječnik optužen za silovanje pacijentice dok se vodio kazneni postupak protiv njega i više od pola godine nakon prvostupanjske presude. Uklonjen je iz bolnice tek nakon medijskog pritiska uslijed reakcija ženskih organizacija iz Osijeka i nove prijave za napad na još jednu ženu.

Ovaj slučaj nije izoliran, već odražava dublje probleme unutar sustava – institucionalno nasilje nad ženama koje ih dodatno zastrašuje i ponižava u trenucima kada im je potrebna liječnička pomoć”, stoji u priopćenju.

Udruge su upozorile kako slučaj iz Osijeka nije izoliran i nije jedini te traže hitno usvajanje zakonskih izmjena i pravilnika koji bi onemogućili ovakve slučajeve u budućnosti, poput izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ona bi obvezala ravnatelje zdravstvenih ustanova da privremeno suspendiraju osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za određena kaznena djela, uključujući ona protiv spolne slobode, ona povezana s rodno uvjetovanim nasiljem i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Traže i izmjenu Zakona o liječništvu, uvođenjem odredbe o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad liječnicima protiv kojih se vodi kazneni postupak za ta kaznena djela do pravomoćnosti sudske odluke.Traže i sustavan pristup borbi protiv nasilja nad ženama – usvajanje nacionalne strategije i donošenje zakona protiv svih oblika nasilja nad ženama te njihovu strogu provedbu.

Prosvjed u Rijeci održava se u petak 21. rujna od 9.30 sati ispred Gradske ure.

Exit mobile version