SPORNA POZORNICA

Video |Projekt EPK krenuo nizbrdo: Otkazi, sumnja na korupciju i kaznene prijave

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell/EPK

Najveći kulturni spektakl u Hrvatskoj, održan početkom veljače u riječkoj luci, pretvara se u aferu

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Nakon spektakularnog otvorenja u riječkoj luci prvog veljače, projekt Europske prijestolnice kulture krenuo je nizbrdo. Najprije je najavljenih više od 600 događanja paralizirala korona.

Megalomanski planovi su propali, pljuštali su otkazi, a sada se u najveći kulturni projekt u Hrvatskoj uključila policija podizanjem kaznenih prijava zbog sumnje u korupciju.

Najveći kulturni spektakl u Hrvatskoj, održan početkom veljače u riječkoj luci, pretvara se u aferu. Zbog sporne javne nabave za najam pozornice i audiovizualne opreme, policija je podigla šest kaznenih prijava.

“Ono što ja mogu apsolutno potvrditi da u tvrtki Rijeka 2020 nije bilo financijskih malverzacija nit je itko tu ostvarivao bilo kakvu vlastitu korist, mislim barem ono koliko ja imam uvida”, rekla je Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Demantira gradska šuškanja o svojoj ostavci, iako riječka policija šestorku iz tvrtke na čijemu je čelu sumnjiči za gospodarski kriminal.

“Kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali su tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako ista nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave”, priopćili su iz PU primorsko-goranske.

Tvrtka iz Srbije dobila je posao vrijedan milijun i pol kuna, na što se žalila hrvatska tvrtka koja se prijavila na isti natječaj. Tvrtka Rijeka 2020 morala je domaćem žalitelju platiti 25.000 kuna za troškove žalbenog postupka. Prvi čovjek grada kaže da je za slučaj čuo samo iz medija.

“Policijska uprava nešto objavi, objavi bez imena, onda se drugi dan u medijima pojave imena i prezimena ljudi koje se pokušava valjda pribit na križ bez ikakvih stvarnih elemenata krivnje, dakle krivnju još uvijek u Hrvatskoj utvrđuje sud”, rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Dodaje kako ovo ipak stvara lošu sliku o projektu EPK u kojega je uloženo puno novca, truda i vremena. Policijski angažman nekima nije iznenađenje.

“Jako je puno tu angažirano subjekata koji na neki način nisu iz Hrvatske, a i povezani su sa gospodinom Šararom, da li sa gospođom Višnić, u svakom slučaju dosta toga je izazvalo interes javnosti i bilo bi dobro znati da li je zaista sve u skladu sa zakonom”, izjavio je Dinko Beaković, županijski vijećnik.

Prve prijave u europskoj prijestolnici kulture su pale, institucije će morati dokazati je li u najvećem hrvatskom kulturnom projektu bilo i kriminala.

Maja Brkljača

Exit mobile version