SUSRET S GRAĐANIMA

Riječani pohrilili u Prometni centar Rijeka, upoznali sustav kontrole prometa kakav nema nitko u Hrvatskoj

Idi na originalni članak

Dan otvorenih vrata Prometnog centra Rijeka povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa privukao je mnoge zainteresirane građane

Oglas

Na Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, TD Rijeka plus d.o.o. u subotu je organizirao Dan otvorenih vrata Prometnog centra Grada Rijeke.

Ovaj jedini gradski prometni centar u Hrvatskoj, koji djeluje već 20 godina, bio je prvi put domaćin obrazovnom i inspirirajućem susretu s građanima koji su željeli dublje razumjeti cijeli kompleksni prometni sustav i važnost sigurnosti u prometu.

‘Svakako se svi mi trebamo educirati i pridržavati prometne kulture i standarda’

„Zahvaljujem Rijeka Plusu na pozivu i na ovoj prilici, svakako se svi mi, kao i moja prisutna kćer, trebamo educirati i pridržavati prometne kulture i standarda, za dobrobit svih. I ja ponekad sam jedan tip vozača kad sam posve sam u autu, ili kad vozim moju obitelj, ili pak kad sam pješak, što sam danas osvijestio i na šta ću svakako pripaziti i poraditi ubuduće, čak i u prometnim situacijama u mirovanju kao što je na parkiralištu.“, izjavio je Luka Manestar, jedan od posjetitelja.

Bio je prisutan i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predstavnik PU Primorsko-goranske Jure Jurković, voditeljica Odjela projektiranja i upravljanja prometom Ana Tomljanović te voditeljica Odjela za odnose s javnošću i informiranje Dragana Šmitran Babić.

Sugrađani su se okupili kako bi svjedočili svakodnevnim situacijama koje se događaju u prometu. Također, dobili su informacije kako prometni centar automatski broji vozila sa svih privoza u grad, svjedočili su snimkama vozača ali i pješaka koji ne poštuju prometna pravila te kako funkcioniraju koordinirani semafori i programi koji njima upravljaju.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Palčevski: ‘Važno je promicati svijest o sigurnosti u prometu’

„Ovaj hvalevrijedan događaj naglašava važnost obrazovanja i suradnje svih prometnih aktera u našem gradu, u svrhu smanjenja prometnih nesreća i promicanja svijesti o sigurnosti u prometu. Anketa Rijeka plusa koja je provedena u lipnju, pokazala je da čak 73% ispitanika uopće ne zna da Rijeka ima pametni prometni centar, jedini gradski u državi, što je razlog više za ovakve aktivnosti.“, pohvalio je inicijativu zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Ovaj događaj omogućio je sugrađanima da bolje vide i razumiju kako Prometni centar Rijeka kontinuirano radi na unapređenju prometne sigurnosti, te kako se prilagođava redovnim i izvanrednim događajima u prometu.

Dnevno 60.000 vozila prolaze kroz grad

„Naš pametni semaforizirani sustav se putem tehnologije konstantno prilagođava situaciji na cestama, odnosno prisutnosti pješaka na pješačkim prijelazima, putem tipke na semaforima, ali i izvanrednim situacijama te jutarnjem i popodnevnom prometu koji naravno varira. Brojimo sve prilaze u centar grada te imamo oko 60 000 vozila dnevno koji prolaze kroz grad. Također, semaforski sustav se prilagođava situacijama u prometu“, objasnila je i prikazala Voditeljica Odjela upravljanja prometom Ana Tomljanović.

Posjetitelji su mogli postaviti pitanja stručnjacima i razgovarati o svojim osobnim iskustvima i zabrinutostima vezanima uz promet. Pogotovo zbog crnih brojki na našim cestama i povećanih poduzetih mjera zbog neprilagođenih brzina ili unosa alkohola, o čemu je govorio predstavnik PU Primorsko-goranske Jure Jurković.

„Sigurnost u prometu počinje od svih sudionika u prometu, pješaka i vozača, od nas samih – i od malih nogu. Zato nam je i bio cilj približiti i educirati prometno znanje svima, i putem ovakvih inicijativa s kojima ćemo svakako nastaviti. Također, jako mi je drago što su s nama danas bile i obitelji s djecom“, izjavila je Voditeljica Odjela za odnose s javnošću i informiranje Dragana Šmitran Babić.

Prometni centar Rijeka, zajedno sa svojim partnerima i sugrađanima, dokazao je tako da su edukacija i prometna kultura ključne za stvaranje sigurnog i održivog prometnog sustava.

“Zajedno možemo i moramo graditi bolju i sigurniju budućnost.”, zaključak je ovog susreta s građanima.

Exit mobile version