Rijeka će dostojno obilježiti 70. obljetnicu oslobođenja

Idi na originalni članak
Spomenik osloboditeljima 1945.

Ove godine obilježava se 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Rijeke. Tim su povodom Grad Rijeka, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i Savez antifašističkih boraca i antifašista pripremili program, u sklopu kojeg će uz svečanu akademiju i okrugli stol na Korzu biti postavljena izložba “Rijeka, sjećamo se – Fiume, ricordi“ Fotografski vremeplov, 1945.-1947, s fotografijama iz fundusa Muzeja grada Rijeke.

Oglas
Predstavljanje programa obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Rijeke

Program obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Rijeke predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke Rastko Schwalba, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i autorica izložbe, viša kustosica u Muzeju grada Rijeke Sabrina Žigo.

Obimnim programom u kojeg su se uključile i osnovne škole svojim kvizovima, debatama i izložbama, predviđeno je predstavljanje dviju knjiga, a riječ je o knjizi „Borbene grupe Sušaka i Rijeke 1944.-1945“ Ivana Kovačića, koja je već predstavljena u gradskoj vijećnici i pretisku izdanja knjige: Zaobići Ingridstellung. Riječko područje u završnici Drugoga svjetskog rata“ autora akademika Petra Strčića i dr.sc. A.Girona. HNK Ivana pl. Zajca već duže vrijeme prikazuje zanimljive filmove u sklopu programa Ciklus Kino pobjeda. Najavljena je i Manifestacija „Signali nad gradom“: Otvorenje izložbi u MMSU i Malom Salonu u organizaciji Art kino, MMSU i Infošop Škatula.

70. obljetnica oslobodenja Rijeke

Svečana akademija u prigodi obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Rijeke održat će se u HNK Ivana pl. Zajca, a na dan oslobođenja Rijeke 3. svibnja, kao i na Dan pobjede, 9. svibnja bit će položeni vijenci na sve spomenike iz II. svjetskog rata, a spomenici će do tada biti uređeni i očišćeni.

Središnji događaj obilježavanja ove obljetnice je izložba„ Rijeka, sjećamo se – Fiume, ricordi“, Fotografski vremeplov, 1945.-1947. što će je Muzej grada Rijeke postaviti na Korzu. Riječ je o izložbi fotografija iz bogatog fundusa Muzeja, od kojih su dobar dio snimili amateri, učesnici rata, a dio profesionalni fotografi. Izložba koja će biti postavljena na panoima na Korzu, iznimno je važna za grad Rijeku jer govori o dramatičnim trenutcima zadnjih dana rata, oslobođenju Rijeke, te danima neposredno nakon oslobođenja 1945./46.godine. Autorica Sabina Žigo je dio izložbe posvetila priči o nekadašnje pograničnom mostu između Sušaka i Rijeke.

Predstavljajući program obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Rijeke gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako će „…sve zemlje u Europi obilježiti 70. godina pobjede nad fašizmom jer upravo je ta pobjeda na neki način obilježila razvoj i boljitak Europe 20. stoljeća. Na sreću i u Republici Hrvatskoj je antifašistički pokret bio izuzetno jak, pa se i Hrvatska svrstala u pobjednice II. svjetskog rata. Što neki i 70. godina nakon svršetka rata ne mogu razumjeti niti prihvatiti, ali to je njihov problem“ – rekao je Obersnel.

„Ako ništa drugo, uz sva stradanja koja je naš narod prošao u tom ratu, da nije bilo pobjede u antifašističkoj borbi, Rijeka, Istra i dobar dio obale i otoka ne bi danas bili u Hrvatskoj. Upravo će izložba koja će biti postavljena na Korzu pokazati u kojem je stanju bila i kako je izgledala Rijeka 1945. godine nakon što su je napustile fašističke okupacijske snage i njihovi kvislinzi, dodao je Obersnel.

(Grad Rijeka/R.I.)

Exit mobile version