IMAJU JASNE CILJEVE

“Spasimo plaže na Kvarneru!” Kostrenjani pokrenuli peticiju za bolju kontrolu sanacije onečišćenja

Idi na originalni članak

Nakon što su procurile informacije o mogućim planovima gradnje u uvali Svežanj, situacija u Kostreni postaje sve napetija. Aktivist Boris Bradarić naglašava da država od svake litre goriva proizvedenog u Kostreni uzima dvije trećine novca, dok more – simbol Kostrene – sve više postaje sredstvo zarade za one čiji je jedini cilj profit. Onečišćenje morskih dubina već je postalo gotovo svakodnevna pojava.

Oglas

Mještani Kostrene imaju jasan cilj: „Tražimo osnivanje Vijeća za praćenje sanacije onečišćenja kraškog podzemlja i mora Rafinerije Urinj,“ u kojem bi uz predstavnika INE sjedili i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Primorsko-goranske županije, Općine Kostrena i sami mještani. Osim toga, pokrenuli su online peticiju za hitnu sanaciju curenja ugljikovodika iz rafinerije Urinj u more te uklanjanje nakupina ugljikovodika ispod rafinerije.

Cilj je skupiti 3,000 potpisa za realizaciju ovih mjera. Situaciju dodatno komplicira češki investitor koji je počeo kupovati zemljišta unutar 500 metara od uvale Svežanj, gdje se sve više spekulira o mogućoj gradnji hotela pod brendom Hilton. Neki mještani već su se odlučili na prodaju svojih parcela. Prema ranijim saznanjima Bradarića, strahovi među lokalnim stanovništvom rastu, a postavlja se pitanje kako bi takav projekt mogao utjecati na osjetljivi ekosustav uvale i može li uistinu zadovoljiti potrebne ekološke standarde.

Iz resornog ministarstva poručuju da je gradnja u zaštićenoj zoni Natura 2000 neizvediva, no strah od toga da bi propisi mogli postati samo formalnost sve je prisutniji, s obzirom na to da pravilnik dopušta određene aktivnosti koje “nisu u suprotnosti s očuvanjem staništa. Kostrena se tako suočava s gorućim pitanjem: hoće li njezine plaže ostati zaštićene ili će završiti kao još jedan izvor profita, pita se Bradarić.

Više informacija i potpisivanje peticije za očuvanje plaža na Kvarneru dostupno je na:
https://www.openpetition.eu/hr/petition/online/spasimo-plaze-na-kvarneru

Exit mobile version