VRIJEDNA DONACIJA

Supovi se vratili na Učku! Projekt PP Učka „Hranilište za supove“ osigurao hranu za ovu ugroženu vrstu

Idi na originalni članak

U četvrtak, 29. rujna, dm je Javnoj ustanovi Park Prirode Učka službeno predao donaciju kojom je osigurana hrana za bjeloglave supove na hranilištu, čime se omogućava stručno praćenje jedinki ove ugrožene vrste koje slijeću na hranilište.

Oglas

U sklopu projekta koji je dm odabrao u natječaju {ZAJEDNO} za zelene ideje razvit će se i novi edukativni sadržaji za djecu i javnost kako bi se podigla razina svijesti o značaju i ugroženosti ove vrste.

Bjeloglavi supovi se na hranilištu pojavljuju svakodnevno u periodu gniježđenja, od ožujka do kolovoza. U takozvanom „restoran za supove“, otprilike jednom tjedno, dopremaju se ostatci životinja koji im služe kao hrana. Idealna planirana količina hrane je 15 tona godišnje, a redovan rad hranilišta osigurava pouzdan izvor hrane te uvelike doprinosi očuvanju, održavanju i osnaženju postojeće populacije supova. Zato smo iznimno sretni i zahvalni dm-u na donaciji koja će omogućiti dostavu hrane na hranilište u ovom važnom trenutku. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo pozitivnim rezultatima rada hranilišta, čija je prvenstvena namjena bila reintrodukcija vrste, odnosno povratak gnijezdeće populacije na Učku. S ponosom možemo reći da smo u tome uspjeli!“ istaknuo je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.

Na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a projekt Javne ustanove Park prirode Učka jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna. 

„Zaštita životinjskih vrsta i očuvanje bioraznolikosti dugoročan su izazov koji iziskuje posvećenost i ustrajnost. Mi u dm-u izrazito smo ponosni što smo postali dijelom projekta „Hranilište za supove“ koji je dokazao da se upornost i zajednički trud na očuvanju okoliša isplate i daju rezultate. Uime dm-a zahvaljujem Javnoj ustanovi Park prirode Učka što su se prijavili na naš natječaj i omogućili nam da iz prve ruke saznamo vijest o povratku supova na Učku. Ovaj projekt i vaš trud bit će inspiracija svima da daju svoj doprinos očuvanju okoliša jer ste rezultatima svog rada dokazali da zajedno možemo stvoriti održiviju i bolju budućnost“, izjavila je Martina Markota, voditeljica natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje.

Natječajem i realizacijom ekoloških projekata dm želi pokazati da je svaki korak prema stvaranju održivije budućnosti bitan te potaknuti što veći broj građana da razmišljaju i djeluju održivo u svakodnevnom životu.

Sve detalje o odabranim projektima možete pronaći na internetskoj stranici jednizadrugezajedno.hr.  

Exit mobile version