GODIŠNJICA RADA

Sv. Vid: Riječki centar koji pruža pomoć ukrajinskim izbjeglicama slavi prvi rođendan!

Idi na originalni članak

U prostoru Razvojno-integracijskog centra sv. Vid obilježena je prva godišnjica rada tog centra koji pruža pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine. Centar je prije godinu dana počeo djelovati u sklopu projekta „Pomoć ranjivim skupinama Ukrajinskih izbjeglica“, a projekt koji sufinancira međunarodna humanitarna organizacija Catholic Relief Services provodi Hrvatski Caritas.

Oglas

Caritas Riječke nadbiskupije pomaže raseljenim osobama iz Ukrajine od samog početka rata u njihovoj zemlji, a u suradnji s lokalnim institucijama, među kojima je i Grad Rijeka, izbjeglim Ukrajincima pružena je pomoć integracije u društvo, što je i jedan od zadataka ovog Centra.

Svojim su dolaskom proslavu prve godine rada uveličali i riječki gradonačelnik Marko Filipović, riječki nadbiskup Mate Uzinić, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije Marijana Medanić, pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Karla Mušković kao i pomoćnica pročelnice Jasna Grgurić-Malović.Voditeljica Centra Tais Prymak uručila je gradonačelniku prigodan poklon

Za provođenje ovog projekta, Grad Rijeka je Caritasu Riječke nadbiskupije osigurao sredstva u ukupnom iznosu od 21.940,00 eura namijenjena podmirivanju troškova provođenja tečajeva usmjerenih na kreativni razvoj, organizaciju slobodnog vremena, učenje jezika i pomoć školskoj djeci, psihoterapijsku pomoć, pomoć roditeljima, režijske troškove Centra, te za sufinanciranje zaposlenika Centra.

„Financijska pomoć je svakako važna, međutim u ovom slučaju možda je važnije i to što smo otvorili svoja srca i odlučili svi zajedno pomoći onima koji su se u određenom trenutku našli u nevolji. Zbog našeg vlastitog iskustva rata možemo razumjeti kroz što prolazi ukrajinski narod i drago mi je da su u Rijeci, u Centru pronašli jedno mjesto dijaloga i susreta koji im barem malo može olakšati svakodnevicu. Pomogli smo i što se tiče upisa djece i vrtiće i škole, napravili smo sve što smo mogli da pomognemo i da se oni osjećaju dobrodošlo. Nadam se da će rat u Ukrajini uskoro biti okončan, da će se moći vratiti svojim domovima, ali nadam se da će naše prijateljstvo trajati zauvijek“, rekao je Filipović.

Kako je objasnila ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije Marijana Medanić ideja za pokretanjem ovog Centra javila se iz želje da se Ukrajincima koji su došli u Rijeku, osim financijske pruži i neka druga vrsta pomoći. „U suradnji u Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci organizirali smo tečaj hrvatskog jezika kojeg je do sada pohađalo oko 400 korisnika, a tečajevi se sada provode i ovdje u Centru. Osim što je ovo mjesto okupljanja i druženja, provode se i razne radionice – pletenja, šivanja, crtanja, organiziraju se probe pjevačkog zbora. Centar je primjer zajedništva i nadam se da će nastaviti sa svojim radom“, rekla je Medanić koja je zahvalila i Gradu Rijeci na svoj pomoći koju je pružio.

Nadbiskup Mate Uzinić rekao je kako je Centar važan jer okuplja ljude. „Nije lako biti sretan dok je tvoja domovina u ratu, dok ljudi ginu, ali nadam se da ovdje možete pronaći barem trenutke radosti. Iz tog razloga volio bih kada bi Centar nastavio sa svojim djelovanjem, s nadom u što skoriji završetak rata kako biste se mogli vratiti svojim kućama“, poručio je Uzinić.

U sklopu programa nastupila je ukrajinska amaterska umjetničko-zborska skupina “Chervona Kalyna” koja je izvela nekoliko pjesama na hrvatskom i ukrajinskom, a voditeljica Centra Tais Prymak zahvalila je svima koji pomažu rad Centra, ali i onima koji su pružili svoju ruku drugome u nevolji i koji su im pomogli da se u Rijeci osjećaju sigurno i dobrodošlo.

Podsjetimo, kako bi se malim Ukrajincima omogućilo što lakšu prilagodbu, Grad Rijeka je djeci osigurao besplatnu prilagođenu hranu za dojenčad prema medicinskoj indikaciji, mogućnost upisa i besplatnog boravka u jaslicama i vrtiću, osigurano je pohađanje osnovne škole kao i besplatna marenda u osnovnoj školi te pohađanje i prehrana (ručak i marendu) u produženom odnosno cjelodnevnom boravku u osnovnoj školi. Također su osigurani i poklon-bonovi za nabavu školskih knjiga i školskog pribora za osnovnu školu. Pored toga, raseljenim osobama omogućeno je besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza na području grada Rijeke uz predočenje iskaznice stranca pod privremenom zaštitom.

Exit mobile version