MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

SVEUČILIŠTE ZA 3. DOB Riječki umirovljenici uživali u terenskoj nastavu u Malom Lošinju

Idi na originalni članak

U sklopu programa Sveučilište za 3. dob, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, za polaznike programa održana je terenska nastava na Malom Lošinju gdje su imali priliku posjetiti Muzej Apoksiomena.

Oglas

Ovim izletom koji je realiziran u suradnji s Muzejom Apoksiomena i Udrugom umirovljenika grada Malog Lošinja započeo je jesenski program Sveučilišta za 3. dob.

Na vodstvu izložbom nešto više od 40 polaznika i polaznica Sveučilišta za 3. dob imalo je priliku naučiti više o brončanom kipu Apoksiomena, nađenom u Jadranu, procesu njegova pronalaženja i restauracije, nastanku samog muzeja te  povijesnom kontekstu vremena kada je kip nastao. Kip Apoksiomena prikazuje sportaša nakon borbe dok se strugalicom čisti od ulja, pijeska i znoja. Posvećeni rad stručnjaka i dugogodišnja restauracija omogućili su očuvanje statue koja priča priču o svom vremenu.

Polaznici Sveučilišta za 3. dob i mještani Malog Lošinja poslušali su i predavanje doc. dr. sc. Maje Ćutić Gorup o plovidbi Jadranom u novom vijeku, njegovoj važnosti o kojoj svjedoči kartografija kao i  životne  priče naših moreplovaca. One su ispisale povijest pomorstva, njihove susreti s gusarima, piratima, sudjelovanje u pomorskim bitkama i u turbulentnoj trgovini koja se intenzivno odvijala Jadranom.

Sveučilište za 3. dob projekt je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a namijenjen je osobama treće životne dobi iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom.

Prvo kratko besplatno predavanje u jesenskom ciklusu „Lomitelji kruha – Frankopani kao vječni čuvari Trsata“održat će izv. prof. dr. sc. Saša Potočnjak u utorak, 8. listopada u 17 sati.

Više informacija o novom programu i rasporedu predavanja dostupno je na web stranici Sveučilišta za 3. dob.

Za više informacija o programu moguće je dobiti putem e-maila 3dob@uniri.hr ili na broj telefona 051/584-862.

Exit mobile version