TRAJE DO 15.11.

Galerija |U art kvartu Benčić otvorena izložba posvećena Marku Maruliću

Idi na originalni članak

Kao uvertira u Mjesec hrvatske knjige, u vanjskom prostoru art kvarta Benčić postavljena je izložba „Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina“, u organizaciji Muzeja grada Splita i u suorganizaciji Muzej grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Oglas

Ovom putujućom izložbom željelo se podsjetiti na važnost pisane riječi Marka Marulića, kako u hrvatskoj tako i u europskoj književnosti, ali i ukazati i na njegovu aktualnost i svevremenost, tim više što je izložba osmišljena u godini posvećenoj Marku Maruliću.

Kombinacijom teksta i ilustracija prezentirane su teme kroz koje se čitatelji upoznaju s povijesnim i političkim prilikama Splita u Marulićevo doba, kao i europskim povijesnim okolnostima. Predstavljena je obitelj kao i životni put Marulića te njegovo književno stvaralaštvo na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku. Na posebnim panoima obrađena su najpoznatija i najčitanija djela:  Institucija,  EvanđelistarDavidijada, Judita te Pismo papi Hadrijanu VI.

Zasebni panoi sadržavaju zanimljivosti, točnije pikanterije i anegdote vezane za Marulića – od boravka u zatvoru i tvorca riječi psihologija do upisa njegovih djela na indeks zabranjenih knjiga. Posjetitelji izložbe će također moći saznati koje su poznate svjetske ličnosti čitale Marulićeva djela i kome je Marulićev opus bio inspiracija za pisanje. Na panoima se nalaze QR kodovi koje gledatelji mogu skenirati pomoću pametnih telefona, a poveznice ih upoznaju i upućuju na različita mjesta povezana s Marulićevim životom.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Marko Filipović, v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Mladen Urem, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić i ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka Branka Benčić.

Kako je istaknula Bulić Baketić izložba je osmišljena u godini koja je posvećena Marku Maruliću, a posve spontano je postala putujuća izložba pa je tako prije Rijeke gostovala u Dubrovniku. „Ova izložba je dokaz kako mali muzejski programi mogu postati nacionalno zanimljivi i zadovoljstvo mi je što izložbu možemo podijeliti s cijelom Hrvatskom. Želja nam je bila približiti građanima Marulićev život i njegovo bogato stvaralaštvo“, rekla je Bulić Baketić.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je tijekom cijele ove godine održan niz aktivnosti kojima je stvaralaštvo Marka Marulića bilo u fokusu. „Mislim da smo se u ovoj godini na dostojan način prisjetili našeg književnog velikana koji je istovremeno bio veliki europejac, ali i istinski hrvatski domoljub. Drago mi je da ova izložba pocrtava i dobru suradnju među institucijama kako na razini cijele Hrvatske, tako i na razini Rijeke. Vjerujem da će građani koji posjete art kvart Benčić posjetiti ovu izložbu i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu“, rekla je ministrica.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako građani sve više art kvart prepoznaju kao svoj dnevni boravak, kako ga često posjećuju i kako se u njemu ugodno osjećaju. „Vjerujem da je jedan od razloga i dobra suradnja institucija koje unutar ovog kompleksa djeluju i koje građanima nude zanimljive programe, kao što je i ova izložba“, rekao je gradonačelnik.

Kvalitetnu suradnju među institucijama koja rezultira kvalitetnim projektima istaknuli su i Niko Cvjetković i Mladen Urem.

Izložba u art kvartu ostaje otvorena za cijelo vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige, do 15. studenog.

Exit mobile version