Mogao se kušati miješani pekmez od tikve, jabuke i limuna ili jabuke, jagode i rabarbare
Već jedanaesti put u Domu kulture u Čavlima održana je Pekmezijada u organizaciji čavjanske udruge Vidov san koja za cilj ima promovirati zaštitu okoliša te educirati stanovništvo o bogatstvu plodova prirode i njihovim benefitima za zdravlje organizma.
„Udruga Vidov san sudjeluje u gotovo svim manifestacijama koje se organiziraju na području općine Čavle. Zalažemo se za zaštitu okoliša, izrađujemo uskrsne i božićne ukrase od recikliranog materijala poput novinskog papira i plastike, educiramo stanovništvo o jestivim gljivama i medvjeđem luku te izrađujemo prirodna i zdrava jela poput današnjih pekmeza.
Novac prikupljen od donacija koristi se za nove radionice te kao humanitarna pomoć potrebitim socijalno ugroženim obiteljima s područja naše općine“, rekla nam je predsjednica udruge Marija Vičević.
Na ovoj pekmezijadi moglo se pronaći dvadeset vrsta pekmeza, marmeladi i džemova, desetak vrsta raznih finih kolača i rolada te nezaobilazne pite, štrudle, fritule i palačinke.
Posebnost pekmezijade su novi okusi namaza, često kombinirani sa šumskim plodovima koji proizvodu daju dodatnu nutritivnu vrijednost.
Mogao se tako kušati miješani pekmez od tikve, jabuke i limuna ili jabuke, jagode i rabarbare. Osim onih od šljiva, marelica, malina, višanja, šljiva, bilo je i pekmeza s đumbirom, šipkom, drenom i hokaido tikvom.
Na ovom hvalevrijednom događanju, koje podupire Općina Čavle i njezina Turistička zajednica, posjetitelji su mogli doznati i o ljekovitosti aronije, popiti primjerice čaj od listova trešnje i višnje ili naučiti nešto novo o detox programu.
„Zdravlje je nam dolazi iz prirode, šteta je ne znati to koristiti“, poručila je predsjednica Marija Vičević.