DO 12. TRAVNJA

U galeriji Principij otvorena izložba ”Istrorumunji”

Idi na originalni članak

Dana 12. travnja 2022. godine u galeriji Principij otvorena je izložba fotografija “Istrorumunji”. Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Rumunjske u Republici Hrvatskoj, Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj i Počasni konzulat Rumunjske u Rijeci. Na izložbi su izloženi radovi umjetničkih fotografa Constantina Demeterea, Gheorghea Petrile i Ovidiua Gabora iz Rumunjske.

Oglas

Fotografijama se željela odati počast Istrorumunjskoj jezičnoj zajednici, koja danas broji tek nekoliko stotina ljudi, ali koja je uspjela očuvati svoj jezik i nakon više od tisućljeća otkako su se njihovi davni preci doselili na Istarski poluotok.

Nazočnim gostima na izložbi obratio se veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Constantin Mihail Grigorie, koji je u svom govoru istaknuo da Rumunjska i Republika Hrvatska blisko surađuju na očuvanju zajedničke kulturne baštine, kojoj pripada i istrorumunjski jezik, kao dio europske kulturne baštine. Kao zajednički projekt realiziran uz financijsku potporu obje zemlje, Rumunjske i Republike Hrvatske bila je obnova škole u Šušnjevici, koja je otvorena i ponovno primila svoje učenike 2016. godine, a 3 godine kasnije, 2019. godine, Muzej Vlaški puti je otvoren u istoj zgradi.

Zahvalio se počasnom konzulu Rumunjske u RH, Rijeka, gospodinu Dragutinu Kamenskom na uloženom trudu u organizaciji izložbe.

Predstavnik Istrorumunjske jezične zajednice iz Šušnjevice, g. Josip Glavina u svom je govoru u nekoliko riječi istaknuo važnost očuvanja istrorumunjskog jezika, napominjući da danas ima samo oko 280 govornika koji mogu prenijeti jezik mlađoj generaciji.

VIDEO DANA:

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar izrazio je zadovoljstvo izložbom istaknuvši kako mu je fenomen Ćića, Žejanaca, njihovog jezika i njihovih zvončara dobro poznat iz stvarnog života s obzirom da je formativne godine proveo u “zapadnom predgrađu” Rijeke. „Ta mala, ali neproporcionalno tome vidljiva manjinska zajednica jedna je od zanimljivijih i egzotičnijih pojava u našem kraju, i dužni smo sudjelovati u očuvanju njihove tradicije. S obzirom da su se u projektu Europske prijestolnice kulture pojavile inovativne ideje poput korištenja AI u očuvanju odumirućih jezika i dijalekata, kao i činjenicom da postoji kontakt i suradnja s rumunjskim gradom Temišvarom kao EPK2023, vjerujem da već postoje preduvjeti za aktivan pristup u očuvanju Istrorumunjske bastine“ istaknuo je pročelnik Šarar.

Izložba će trajati do 26.04.2022.

Exit mobile version