DAN OTVORENIH VRATA

U KBC-u Rijeka obilježen Svjetski dan srca

Idi na originalni članak

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, djelatnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka danas su po prvi puta organizirali Dan otvorenih vrata u prostorijama Poliklinike Sušak, a već je tradicionalno za sve bolesnike koji borave u bolnici pripremljen i podijeljen kardioprotektivni dnevni jelovnik uz tiskane edukativne materijale

Oglas

Ova ukupna inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o prevenciji, ranom prepoznavanju i liječenju kardiovaskularnih bolesti, kao i educiranju pacijenata i građana svih dobi o važnosti zdravog načina života.

Aktivnosti Dana otvorenih vrata

U okviru Dana otvorenih vrata, posjetitelje je dočekao informativni punkt na ulazu u sušačku polikliniku, a uz njega je pripremljen i niz drugih zanimljivih promotivnih i stručnih sadržaja. Kardiološke medicinske sestre dijelile su promotivne materijale, letke i privjeske te na licu mjesta nudile korisne informacije, savjetovale zainteresirane građane i odgovarale na njihova pitanja. Uz informativni, postavljen je i punkt s vodom i sezonskim voćem, uz edukaciju o pravilnoj prehrani kao prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Nutricionist, djelatnik KBC-a Rijeka, educirao je posjetitelje o važnosti zdrave prehrane, dijelio vodu, voće, orašaste proizvode i promotivne materijale.

Također, organiziran je i poseban punkt “Infarkt miokarda – što sad?” na kojem je uz podjelu istoimene brošure liječnik držao mini edukacije o prepoznavanju i postupanju kod infarkta te odgovarao na pitanja zainteresiranih. Drugi tematski punkt bio je posvećen fibrilaciji atrija kao važnoj kardiološkoj bolesti današnjice, a na njemu je također stručnjak, liječnik kardiolog – aritmolog uz posebno pripremljene edukativne letke o fibrilaciji atrija i ablaciji fibrilacije atrija, educirao posjetitelje o ovim postupcima i bio dostupan za pitanja i konzultacije.

“Edukacija u području kardiovaskularnih bolesti nama je od iznimnog značaja jer educiran pacijent važan je u svim područjima medicine. Naša kardiologija toliko je napredovala zadnjih desetljeća da bez dvojbe možemo reći kako smo uz bok najrazvijenijih zemalja svijeta i to od terapije lijekovima preko intervencija u akutnom infarktu miokarda pa do transplantacija srca što je dovelo do značajnog smanjenja smrtnosti. Međutim, bez edukacije i aktivnog uključivanja građana u prevenciju nije relano očekivati daljnji pad pobola i poboljšanje ishoda liječenja”, istaknuo je prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka i predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

U okviru akcije, posjetiteljima su medicinske sestre snimale EKG te mjerile krvni tlak, visinu, težinu i računale indeks tjelesne mase tj. procjenjivale stupanj i tip uhranjenosti. Liječnik je analizirao rezultate EKG-a i drugih parametara te individualno savjetovao posjetitelje o daljnjim koracima. Također su se koristile individualne procjene kardiovaskularnog rizika pomoću suvremenih europskih SCORE2 i SCORE2OP tablica kod svih osoba na koje su one kao metoda primjenjive.

“Danas je važno da su kardiološke sestre kvalitetno educirane, a za prevenciju i liječenje je također ključno da s pacijentima imaju dobru komunikaciju i odnos povjerenja. Na toj razini komunikacije može se pravodobno i više saznati o stanju bolesnika i na vrijeme usmjeriti na potrebne pretrage, edukaciju o prehrani i drugim uputama bitnim za uspješno liječenje”, rekla je Marina Klasan, univ. mag. med. techn., v. d. glavne sestre Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

Dodatne specijalističke ambulante

Istovremeno uz opisane promotivne i edukativne aktivnosti, na poliklinici Sušak KBC-a Rijeka održavale su se dvije dodatne ultrazvučne ambulante i jedna Holter-EKG ambulanta, za koje su pacijenti bili unaprijed posebno naručeni iz prioritetnih skupina. Zanimljivo je da se u prvoj ultrazvučnoj ambulanti radio ultrazvuk srca prema standardnom protokolu, dok se u drugoj ambulanti, povodom Svjetskog dana srca po prvi put upotrijebila nova suvremena analitička oprema za naprednu i vrlo specifičnu metodu stres-ultrazvuka srca ili ultrazvuka srca pod fizičkim opterećenjem.

Ova pretraga provodila se uz simulaciju fizičkog napora na specijaliziranom ležećem biciklu uz istovremeno snimanje ultrazvučnih prikaza, te analizu vitalnih parametara putem nove specijalizirane opreme namijenjene upravo ovakvom testiranju. Ova metoda zamjenjuje dosadašnju primjenu provocirajućih lijekova, sigurnija je, a zahvaljujući modernim tehnologijama analitičke opreme, omogućuje najbolje dijagnostičke rezultate u procjeni zdravstvenog stanja pacijenata s posebnim indikacijama.

Kardioprotektivni bolnički jelovnik – za zdravlje i edukaciju

Osim navedenog, svim hospitaliziranim pacijentima KBC-a Rijeka podijelili su se obroci u sklopu kardioprotektivne dijete mediteranskoga tipa. Primjerice, za doručak su dobili svježi sir s maslinovim uljem i vlascem, pureću šunku sa smanjenim udjelom masti, kukuruzni kruh,  grožđe i čaj s kriškom limuna.  Za ručak je na jelovniku bila juha od buče, pureći file u naravnom umaku s biljnim začinima, mahune s krumpirom, salata od rajčica i nemasni integralni kruh, a za desert  sezonsko voće. Večera se temeljila na tikvicama i piletini, uz nužan dio ugljikohidrata, dok je uz navedeno poslužena i zelena salata. Ovaj kardioprotektivni jelovnik popraćen je karticom tiskanom posebno za ovu priliku i Svjetski dan srca 2024. Kartica donosi edukativni materijal, poruku „Započnite dan s porcijom voća!”, objašnjenja i preporuke o potrebi da svaki od preporučenih pet dnevnih obroka treba u mogućem opsegu sadržavati biljnu hranu – voće i/ili povrće. Naravno, svi bolesnici koji zbog svog medicinskog stanja imaju posebne prehrambene indikacije, dobili su po nutricionisti propisanu dijetu.

KBC Rijeka i ove godine nastavlja tradiciju širenja informacija o važnosti svijesti i brige svake osobe o vlastitom zdravlju srca i krvnih žila. Iako je napretkom medicine smrtnost od ovih bolesti u Republici Hrvatskoj posljednjeg desetljeća u značajnom padu, ona i dalje predstavlja vodeći uzrok u ukupnoj smrtnosti stanovništva. Stoga su nedvojbeno potrebni daljnji napori, a aktivna uključenost svakog pojedinca u prevenciji dragocjen je i nezamjenjiv dio borbe za kardiovaskularno zdravlje bez alternative.

Exit mobile version