ARHITEKTURA U FOKUSU

U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba „Arhitektura. Od Rijeke do Beča”

Idi na originalni članak

Izložba u Muzeju grada Rijeke fotografijama i maketama predstavlja zapažena ostvarenja i projekte ATP-a Beč i ATP-a Zagreb nastale tijekom posljednjih dvadesetak godina, među kojima su i riječki projekti

Oglas

U popularnoj Kockici Muzeja grada Rijeke postavljena je izložba koja u fokusu arhitekturu – ostvarenja i projekte velike europske kompanije ATP arhitekti inženjeri, koja djeluje diljem srednje, istočne i jugoistočne Europe. Kompanija je osnovana kao arhitektonski ured u Innsbrucku 1951. godine. Pored arhitekata, u kompaniji od 1976. integralno djeluju inženjeri raznovrsnih struka. Danas je to najveća projektna kompanija u kontinentalnoj Europi, a zapošljava 1700 djelatnika.

O izložbi su govorili Mladen Urem, v. d. ravnatelja Muzeja grada, Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti i Davor Travaš, autor izložbe.

Jedna od podružnica kompanije je ATP Zagreb arhitekti inženjeri, koja djeluje od 2002. godine. Na čelu bečkog odjela za projektiranje i istraživanje (Design & Research), kao i na čelu ATP-a Zagreb nalazi se Riječanin Dario Travaš. Travaš je 2010. postao jedan od osam „partnera“ – suvlasnika kompanije, a istovremeno djeluje kao uspješan arhitekt, na čelu tima koji je tijekom dva desetljeća pobijedio na brojnim europskim natječajima, te projektirao u Austriji i u Hrvatskoj niz zgrada raznovrsne namjene, izgleda i veličine.

ATP je u Austriji projektirao spektakularan trgovački centar G3 dug pet stotina metara, a u Hrvatskoj trgovački centar West Gate u Zagrebu, također trgovački centar Max City u Puli, kao i druga zapažena arhitektonska i urbanistička ostvarenja poput hotelskog kompleksa u Primoštenu, te revitalizacije hotela Falkensteiner Park Punat na Krku, jednako tako Kamp u Zadru.

U Rijeci su ATP Zagreb arhitekti inženjeri upravo započeli rad na preuređenju lučkoga skladišta 22 u upravnu zgradu tvrtke Rijeka Gateway, a za željezničko skladište na Brajdi tvrtka je izradila projekt preuređenja u hotelsku zgradu. Zapaženi su i njezini već ostvareni projekti u Rijeci. To je ovdašnje ostvarenje ZTC – Zapadni trgovački centar na Krnjevu, a nedavno je dovršen redizajn nebodera – Tornja Plodine u Tower Centru na Pećinama, koji je osvojio važnu europsku nagradu za arhitekturu Iconic Award za korporativnu arhitekturu.

Pozdravljajući okupljene, gradonačelnik Marko Filipovć ke naglasio kako ova izložba na određeni način povezuje dva grada, Rijeku i Beč, kroz sjajan opus projekata tvrtke ATP arhitekti inženjeri. – Grad Rijeka je kroz povijest uvijek posebno cijenio arhitekturu što se oćituje kroz suvremene projekte koji oblikuju naš grad i čine ga modernim i urbanim središtem. Upravo zato posebno veseli vidjeti da je ATP, s dugogodišnjom tradicijom i međunarodnim iskustvom, prisutan i u našoj sredini. Spomenut ću samo ZTC – Zapadni trgovački centar, jedan od njihovih najprepoznatljivijih projekata u Rijeci, nedavno dovršeni Toranj Plodine, koji je zasluženo osvojio Iconic Award za korporativnu arhitekturu, kao i preuređenje lučkog skladišta u upravnu zgradu tvrtke Rijeka Gateway. Posebno bih istaknuo i činjenicu da se iza velikih uspjeha ove kompanije krije naš sugrađanin, Dario Travaš, koji je svojim radom i talentom zaslužio važno mjesto unutar ATP-a, vodeći timove u Zagrebu i Beču, kazao je gradonačelnik zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe.

Exit mobile version