BORBA S KORONAVIRUSOM

U PGŽ uskoro kreće cijepljenje djece: ”Prvo se cijepe oni s kroničnim oboljenjima, a onda i ostali”

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Nakon što su se jučer pojavile informacije da Hrvatska bilježi pad interesa za cijepljenjem, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović kaže da takav pad možda i može očekivati od sredine lipnja, iako je to vrijeme kada će se u Primorsko-goranskoj županiji sve češće cijepiti sezonski radnici.

Oglas

“Pad je u načelu moguć, no moramo biti oprezni. Iz tjedna u tjedan dobivamo sličan broj doza cjepiva, a od idućeg tjedna stižu i veće količine doza. Mi smo imali velik odaziv zdravstvenih radnika na cijepljenje, cijepili smo i značajan dio kroničnih bolesnika, kao i osoba starijih od 65 godina, o čemu svjedoče brojke novozaraženih u toj populaciji, a u ovom trenutku cijepimo unutar radnih organizacija.”

Dosad je u i toj županiji prvom dozom cijepljeno oko 41 posto odrasle populacije i 16 posto drugom dozom, rekao je Mićović, a Nastavni zavod za javno zdravstvo uvest će centralni sustav za naručivanje, što znači da će svi podaci koje dostave liječnici obiteljske medicine ići u jedinstvenu bazu čime bi se trebalo uštedjeti na vremenu, pišu Vijesti.hr

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jučer su potvrdili da je u Hrvatskoj detektiran indijski soj koronavirusa. Dr. Iva Pem Novosel iz HZJZ-a potvrdila je da je indijski soj potvrđen u nekoliko slučajeva u Dalmaciji.

“Novi su sojevi prilično zarazni i velika je mogućnost brzog prijenosa, ali da se ne širi panika, svjesni smo njegove prisutnosti. Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici.”

Prof. dr. Vladimir Mićović također je komentirao pojavu indijskog soja u Hrvatskoj i rekao kako je ključno jesmo li cijepljeni dovoljno: “Naime, ako ne iskoristimo lipanj za cijepljenje, možda bismo i mogli imati problema, no mi činimo sve da cijepimo stanovništvo.”

U Primorsko-goranskoj županiji, prema njegovoj najavi, trebalo bi uskoro krenuti i cijepljenje djece starije od 12 godina Pfizerovim cjepivom. Najprije će se cijepiti djeca s kroničnim oboljenjima, a nakon toga i sva djeca te dobi. Cijepljenje djece protiv koronavirusa provodit će liječnici školske medicine.

Exit mobile version