U RIJECI LA GUARDIA AMERICAN DAY: U ponedjeljak na Korzu američki doručak i cheerleadersice!

Idi na originalni članak

Rijeka će 11. prosinca svečano obilježiti 135 godina od rođenja jednog od svog najpoznatijeg stanovnika – Fiorella La Guardie i to cjelodnevnim programom “La Guardia American Day” koji će se održati na raznim kvarnerskim lokacijama. Zanimljivom programu nazočiti će i Jessica Giles Copeland, druga tajnica Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj, kao i drugi brojni uzvanici

Oglas

Program će započeti u 9 sati postavljenjem američke zastave koju će postaviti Dr. Douglas Cavanaugh uz glazbenu kulisu i to na riječkom Korzu (Korzo 2), upravo na lokaciji gdje je nekada živio i radio sam La Guardia. Nakon podizanja zastave, priredit će se lagani američki doručak, a nastupit će i cheerleaders grupa.

Točno u 10 sati, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (kod Kosog tornja), započet će misa za Fiorella La Guardiu i sve hrvatske iseljenike, a nakon toga će uzvanici krenuti put otoka Krka gdje će posjetiti Vrbnik gdje će u Vinotelu Gospoja donirati košarkaške lopte školskoj ustanovi, a s ciljem razvoja i promocije sporta i zdravog života.

Istovjetna donacija očekuje i školsku ustanovu u Kraljevici u 13 sati, a nakon toga upriličit će se ručak u dvorcu Frankopan. Svečanim ručkom završit će prvi dio programa, a onaj drugi započet će u 17 sati na riječkom Korzu, glazbenim programom i nastupom cheerleaders grupe.

Točno u 18 sati, na istom će se mjestu priličiti “La Guardia Family Music Story”, glazbeno – scensko uprizorenje života ove poznate obitelji, dok će cjelodnevni program završiti u riječkom klubu Boa kao “La Guardia American Night”, uz glazbeni program i svečano rezanje rođendanske torte povodom 135. rođendana Fiorella La Guardije.

Podsjetimo, Fiorello La Guardia je boravio u Rijeci od 1904 – 1906. g. i ostavio veliki trag kao američki konzularni agent koji je ostao u sjećanju po velikoj ljubavi prema gradu, a ponajviše kao osoba koja je pomogla tisućama iseljenika koji su iz Hrvatske potražili bolji život u Americi. Nakon odlaska iz Rijeke i dalje je pomagao iseljenicima pri njihovom dolasku u New York, a ovaj ga velegrad pamti kao jednog od najomiljenijih gradonačelnika te u njemu i danas zračna luka nosi njegovo ime. Rijeka je u čast La Guardie njegovim imenom nazvala jednu svoju ulicu, a i obilježila sjećanje na njega spomen pločom.

Manifestaciju “Fiorello La Guardia American Day” organizira Udruga Dea Modis iz Rijeke podržavaju Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, dok je gastro partner manifestacije Gospoja Vrbnik.

 

Exit mobile version