ČISTO MORE I OBALA 2024.

Galerija |Učenici na Krku čistili obalu i more; Primijećena znatno manja količina smeća no prethodnih godina

Idi na originalni članak

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji (ŽOC) organizirao je akciju čišćenja mora, obale i podmorja s nazivom: “Čisto more i obala 2024” na području Općine Omišalj.

Oglas

Čistilo se područje sjeverozapadne i jugozapadne strane otoka Sv. Marko i uvala Voz na Krku. U akciji su sudjelovali članovi ŽOC-a, učenici Pomorske škole Bakar s profesorima, učenici Osnovne škole Kraljevica s učiteljima, djelatnici Dezinsekcije, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC te ronioci.

Prikupljena je manja količina smeća i raznog otpada iz podmorja i obale.
Kako su istaknuli u ŽOC-u, u odnosu na prošle godine, uočen je trend manje količina prikupljenog otpada te su sa zadovoljstvom zaključili kako se prema okolišu odnosimo znatno odgovornije.

O akciji i ulozi ŽOC-a govorili su zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar, resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić te ostali sudionici akcije koji su posebno naglasili važnost koju ekološke akcije imaju za našu županiju jer čisto more i obala prvi su preduvjet za uspjeh turističke sezone.

Naglašeno je da je akcija samo dio mjera koje provodi ŽOC u cilju podizanja svijesti o potrebi očuvanja čistog mora i obale kako bi se podigla svijest svih uključenih u zaštitu mora o potrebi očuvanja istoga, od malog pojedinca do sustava u cjelini.

Posebnost ovogodišnje akcije je sudjelovanje učenika 4. razreda Osnovne škole Kraljevica za koje je proveden likovni natječaj na tematiku zaštite mora te su od strane žirija odabrani najbolji radovi, a svim sudionicima likovnog natječaja dodijeljene su prigodne nagrade. Učenici su sudjelovali i u edukativnim predavanjima održanim od strane Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC) te učenika 3. razreda Pomorske škole Bakar. Ukupno je u akciji sudjelovalo 60-tak učesnika.

Exit mobile version