STROŽE MJERE

Učenici škola kojima je osnivač PGŽ od ponedjeljka na online nastavi

Idi na originalni članak
Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Stožer civilne zaštite PGŽ danas je predložio strože epidemiološke mjere za područje Primorsko-goranske županije

Oglas

Kako je i najavljeno, Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije na današnjoj je sjednici donio prijedlog novih, strožih mjera uz postojeće koje su i dalje na snazi.

Novost je zabrana svih javnih događanja i okupljana, zatim obustava rada trgovina odjeće i obuće, ograničenje rada ostalih trgovina na razdoblje od 6 – 19 sati s maksimalno 10 kupaca u trgovini na 100 m2, obustava rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću, kao i rada na terasama ugostiteljskih objekata.

U prijedlogu mjera je i zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne, kao i ostalim korisnicima ustanova socijalne skrbi, odnosno posjet je moguć uz obavezno predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati.

Povezani VIDEO:

Prema poslodavcima upućena je preporuka da gdje je god to moguće organiziraju rad od kuće ili smjenski rad, a policija, civilna zaštita i inspektori Državnog inspektorata pojačano će nadzirati provođenje mjera.

Prijedlog mjera upućen je na razmatranje Nacionalnom stožeru, a predviđene su za razdoblje od dva tjedna, 12. – 26. travnja.

Pojašnjeno je da će ugostiteljski objekti moći hranu i piće izdavati na ulaznim vratima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera te putem dostave. Omogućen je nastavak rada hotela, kampova, učeničkih i studentskih domova, ali samo za korisnike tih objekta.

Župan Zlatko Komadina donio je odluku da sve škole kojima je osnivač Primorsko-goranska županija prelaze na model C nastave od 12. – 16. travnja. Za djecu od 1.- 4. razreda, čiji roditelji nemaju mogućnost organiziranja boravka kod kuće, bit će osiguran smještaj u produženom boravku u školi.

Ravnatelj NZZJZ Vladimir Mićović rekao je da su danas u PGŽ evidentirana 382 nova slučaja zaraze koronavirusom dok je 225 osoba ozdravilo. Tijekom jučerašnjeg dana obrađen je 1181 uzorak. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 32%. Mićović je istaknuo da se nastavlja masovno procjepljivanje, a oko 7000 ljudi cijepljeno je u prošlom tjednu.

Vladimir Mićović (Foto: Mateo Levak/Riportal)

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević izvijestio je da su trenutno 152 pozitivna učenika, 28 studenata te 9 nastavnika, a 27 razreda je u samoizolaciji, iz čega je vidljivo kako je preko proljetnih praznika znatno smanjen broj oboljelih u školskom sustavu.

U domovima za starije je i dalje povoljna situacija, sa samo 2 pozitivna korisnika, što pokazuje o učinkovitosti cijepljenja. Što se tiče masovnog cijepljenja Rončević je istaknuo kako su građani zadovoljni vrlo dobrom organizacijom cijepljenja, a dostupnost cjepiva u većoj količini očekuje se krajem mjeseca.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić izvijestio je kako je 188 hospitaliziranih u KBC-u koji se liječe od Covid 19, 32 bolesnika u jedinicama intenzivne njege, njih 21 na respiratoru.

„Ovo je očekivani porast pritiska na bolnicu vezano za epidemiološku situaciju. Negdje 5% oboljelih zahtjeva hospitalno liječenje. Aktivan je i sekundarni centar u TH Opatiji gdje je trenutno 12 bolesnika. Potrebnih kapaciteta, lijekova, kadra imamo dovoljno, još uvijek možemo jamčiti sigurnost. U protekla 24 sata bilo je, nažalost, 7 smrtnih slučajeva od COVID 19“, rekao je Ružić te još jednom pozvao građane da se drže preventivnih mjera.

Exit mobile version