NOVI UDAR

Uskoro poskupljuje cijena plina; Pogledajte koliko će Riječani plaćati od 1. travnja!

Idi na originalni članak
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Neće samo kućanstva u Zagrebu koja koriste javnu uslugu plaćati više

Oglas

Kućanstva u Zagrebu od 1. travnja će plaćati plin skuplji za 10,3 posto, dok će se ona u Koprivnici razveseliti jer će plin pojeftiniti 4,7 posto. Rezultat je to Odluke o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja do 31. prosinca 2021. koju je donijelo HERA-ino Upravno vijeće, piše Večernji list.

U HERA-i napominju da je tom odlukom određena cijena plina za krajnje kupce iz kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe, i to za 32 distribucijska područja opskrbe plinom u državi.

Trošak nabave, trošak opskrbe i trošak distribucije plina “sastojak” su krajnje cijene plina za javnu uslugu. Kada je u pitanju trošak nabave plina, njegov iznos je za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. 0,1422 kn/kWh. To je za 5,83 posto manje u odnosu na razdoblje do 31. ožujka 2021. godine, prenosi Net.hr

Nova cijena plina rezultat je promjene troška nabave i opskrbe plinom

Trošak distribucije plina odražava trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava, a on je određen ranijim odlukama HERA-e za regulacijsku godinu 2021. i to zasebno za svako područje. Kako piše Večernji list, zato nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen

Troškovi poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge odraženi su troškom opskrbe, što uključuje korištenje plinske infrastrukture, dakle transport i skladištenje plina, korištenje terminala za ukapljeni plin, troškove energije uravnoteženja te preostale operativne troškove opskrbljivača.

Određen je temeljem provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, za svako distribucijsko područje. On ostaje nepromijenjen u razdoblju od tri i pol godine za koje je natječaj proveden od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. U HERA-i objašnjavaju da su nove cijene plina rezultat promjene troška opskrbe plinom i troška nabave.

Na 21 distribucijskom području plin će pojeftiniti, dok će na njih 11 poskupjeti.

U Rijeci također poskupljuju cijene

Krajnja cijena od 1. travnja 2021., za sva 32 distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, bit će manja za 0,3 posto u odnosu na prosječnu cijenu plina tijekom prethodnog razdoblja. No, neće samo kućanstva u metropoli koja koriste javnu uslugu plaćati više. Plaćat će više i osječka kućanstva jer će cijena porasti za 6,4 posto, ali i ona u Rijeci gdje će plin porasti za 4,2 posto. U Varaždinu cijena će porasti za 3,4 posto, u Zaboku za 3,3 i u Orahovici 2,7 posto.

Javna usluga će najmanje skočiti u Pakracu, gdje je porast od samo 0,5 posto. Za kućanstva u Koprivnici plin će pojeftiniti najviše, čak 4,7 posto. U Krapini plin će biti jeftiniji za 2,9 posto, u Kutini za 3,2 posto, u Slavonskom Brodu za 3,8, Svetoj Nedelji za 4,5 i u Sv. Ivanu Zelini za 4,5 posto.

Oko 15.000 kWh iznosi prosječna godišnja potrošnja plina u kućanstvima. Tako će, primjerice u metropoli, za tu potrošnju kućanstva za iduću plinsku godinu plaćati 496 kuna više godišnje. U Koprivnici će račun za istu potrošnju biti manji za 217 kuna, piše Večernji list. Kada je u pitanju iznos godišnjeg mjesečnog troška za plin, njega kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin, odnosno u HERA-inom informatoru za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom.

Svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po regularnim uvjetima opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili drugog opskrbljivača plinom aktivnim na maloprodajnom tržištu. Pri tome, kupci uvijek imaju pravo povratka na javnu uslugu s tržišnih uvjeta.

Exit mobile version