PREVENTIVNE AKTIVNOSTI

Veliki interes građana za radionicama posvećenim muškom zdravlju i bolesti pluća

Idi na originalni članak

Cilj ovih preventivnih i edukativnih aktivnosti jest podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka prostate i pluća te omogućiti svim zainteresiranim građanima da putem radionica, od tima stručnjaka, dobiju relevantne informacije o raku prostate i pluća, prepoznavanju simptoma, životnoj dobi u kojoj treba započeti s preventivnim pregledima, povišenim čimbenicima rizika, zdravim životnim navikama te ulozi obiteljskih liječnika u prevenciji i selekcioniranju osoba povišenog rizika za rak prostate i pluća.

Oglas

U okviru Dana otvorenih vrata u dnevnom boravku za pacijente Klinike za tumore organizirane su radionice za ove dvije vrste karcinoma na kojima su liječnici specijalisti KBC-a Rijeka procjenjivali rizične čimbenike, a građani koji su imali rizične čimbenike upućeni su na odgovarajuće preventivne preglede, piše Kanal RI.

“Svrha ovakvih akcija je poticanje građana na preventivne preglede, jer samo prevencijom možemo postići rezultate kakve imaju razvijene europske zemlje”, istakla je izv. prof. dr. Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za tumore.

Ono što je rak dojke u žena, to je rak prostate u muškaraca – najčešća zloćudna bolest. Svaki 8. muškarac tijekom života oboljet će od raka prostate. Ukoliko se na vrijeme otkrije, rak prostate izlječiv je u 98 % bolesnika. Upravo se zato cijeli studeni obilježava kao Movember – mjesec borbe protiv raka prostate.

“Najbolja prvencija raka prostate je zdrav način života, a u gotovo 90 % bolesnika javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu”, upozorio je izv. prof. dr. Dean Markić, voditelj Odjela operacijske sale sa sterilizacijom Klinike za urologiju.

Rak pluća najčešći je uzrok smrti među malignim bolestima, a uzrokuje 1,69 milijuna smrti godišnje u svijetu, što je 20,4 % svih smrti od malignih oboljenja.

“Karcinome pluća je moguće prevenirati, ali moramo znati da je 80 % oboljenja vezano uz pušačku populaciju”, rekao je doc. dr. Igor Barković, pročelnik Zavoda za pulmologiju Klinike za internu medicinu.

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za 2020. godinu, u muškoj populaciji najčešće sijelo karcinoma iza raka prostate je rak pluća (16 %), a u žena na trećem mjestu (10 %), nakon karcinoma dojke i debelog crijeva. Mjesec studeni također se obilježava i kao mjesec svjesnosti o karcinomu pluća.

U Hrvatskoj se od početka 2020. godine provodi nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća koji ima dva konkretna cilja: smanjiti smrtnost od raka pluća za 20 % te do 2025. godine probirom obuhvatiti barem 50 % ljudi koji zadovoljavaju kriterije.

Ciljna skupina su aktivni pušači ili oni koji su prestali pušiti unutar 15 godina prije probira, uz pušački staž od minimalno 30 godina (30 pack/years), u dobi od 50-75 godina.

Exit mobile version